Totodată, au fost separate părţile viabile din Electrica Serv de cele neviabile, fiind demarate procedurile de privatizare majoritară la cele şase companii nou-create. Conform MECMA, şi procedurile de privatizare majoritară a companiei Electrica Furnizare au fost începute.

"Pentru operatorii economici aflaţi în portofoliul MECMA, acţiunile de privatizare vizează atât pachete minoritare de acţiuni cât şi majoritare", se menţionează în comunicatul instituţiei.

De asemenea, au fost demarate procedurile de privatizare a pachetelor minoritare de acţiuni la toate companiile înscrise în acordul cu FMI, respectiv Transelectrica – 15%, Transgaz – 15%, Romgaz – 15%, Hidroelectrica – 10%, Nuclearelectrica – 10%, toate aceste privatizări urmând să aibă loc pe bursă în 2012.

Cum s-a micşorat Ministerul Economiei

În 2011, în urma reducerilor de personal, numărul angajaţilor MECMA a scăzut cu 32%, de la 894 la 614. De asemenea, în primele nouă luni ale anului 2011, la companiile monitorizate de FMI (Termoelectrica, Elcen, CNH, SNLO, Oltchim, Complexul Energetic Turceni, Electrica Furnizare Transilvania Nord şi Electrica Serv), cheltuielile cu personalul au fost cu 4,5% mai mici faţă de nivelul aprobat, economiile fiind de 50 milioane lei. Nivelul arieratelor totale, de 10,316 miliarde de lei, s-a încadrat în ţinta fixată, de 10,586 miliarde de lei. Pierderile s-au redus la jumătate faţă de nivelul aprobat, iar patru companii – Elcen, Turceni, SNLO şi Electrica Furnizare – au intrat pe profit. În plus, s-au efectuat programele de restructurare la SNLO Tg. Jiu, CNH Petroşani şi Termoelectrica.
Sursa: Agerpres