Liderii celor patru mari grupuri de deputați din Parlamentul European i-au solicitat Angelei Merkel, în calitate de președinte interimar al Consiliului UE, să reia imediat reuniunile tehnice și politice pentru a redacta un regulament care condiționează accesul la bugetul UE pentru următorii 7 ani de respectarea statului de drept și a valorilor Uniunii.

Reuniunile tripartite ale Parlamentului European, Consiliului UE și ale Comisiei Europene au început în cele din urmă joi. La 1 septembrie va exista o dezbatere în cadrul Comisiei pentru buget. Deputații doresc de asemenea ca Parlamentul să aibă un cuvânt de spus și privind regulile de alocare a fondurilor pentru relansarea economiilor europene în urma pandemiei, inclusiv prin aplicarea statului de drept, notează Dvenick.

Scrisoare către Urusla Von der Leyen

Într-o scrisoare adresată și Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene, aceștia au reamintit că, fără acordul Parlamentului European, cadrul financiar multianual pentru 2021-2027 nu va fi aprobat. Reglementarea privind statul de drept în calitate de condiție pentru folosirea banilor europeni va fi adoptată în comun de instituțiile Uniunii și reprezentanții Partidului Popular European, Socialiștilor și Democraților, liberalilor de la Renew Europe și Verzilor-Alianța Liberă Europeană, care enumeră aspectele la care țin:

– Raport anual de monitorizare privind respectarea valorilor Uniunii

– menținerea regulii pentru așa-numita votare cu majoritate calificată inversă

– menținerea rolului procedural al Parlamentului European

– garanții pentru beneficiarii finali și beneficiarii de fonduri.

Raportul anual este cel care ar trebui să înlocuiască Mecanismul de Verificare și Cooperare din Bulgaria și România, care este încă în vigoare.

Votul cu majoritate calificată inversă (RQMV) este o regulă conform căreia recomandările Comisiei Europene pentru guvernanță economică sunt considerate aprobate, cu excepția cazului în care Consiliul nu le respinge cu majoritate calificată într-un anumit termen. Această majoritate este determinată de două treimi din statele membre, având în vedere și numărul de voturi controlate de fiecare țară, iar acesta depinde și de ce pondere din populația UE reprezintă cetățenii săi.

Această regulă RQMV afectează și raportul privind așa-numitul semestru pentru fiecare stat. În cel mai recent raport de acest tip despre Bulgaria au fost menționate în mod explicit problemele corupției și necesitatea reformei judiciare.

Garanțiile pentru destinatarii finali urmăresc ca o parte uriașă a banilor să nu ajungă în conturile companiilor apropiate guvernului, să nu se facă lucrări de o calitate scandalos de scăzută și să nu fie făcute formal, doar pentru a justifica primirea lor.

„A sosit momentul să intensificăm lupta împotriva eroziunii democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale, care se află în centrul Uniunii Europene”, au mai spus liderii.