"Misiunea Goliat şi-a indeplinit obiectivul principal, adică realizarea sistemului la nivelul de acceptanţă tehnologică pentru lansare, orbitare şi comunicaţie", explică pentru "Capital" Claudiu Drăgăşanu, inginer în dezvoltarea sateliţilor la ROSA.
Potrivit lui Drăgăşanu, satelitul Goliat a încetat comunicaţiile după un număr  mare de resetări ale computerului de bord, datorate nivelului foarte ridicat de radiaţie din zona apogeului orbitei. "Cu un an inainte de lansare, amanata de mai multe ori operatorul a modificat din nou conditiile de orbitare pentru VEGA, orbita devenind eliptica cu apogeu de 1450 km, ceea ce a antrenat cresterea nivelului de radiatii de aproape 1000 de ori". Din această cauză, satelitul nu a mai putut fi îmbunătăţit pentru a rezista noilor condiţii: "faptul că satelitul Goliat era deja finalizat la acea dată nu a permis modificarea configuraţiei, adică eliminarea unor componente pentru introducerea unor ecrane de radiaţie".
"În aceasta situatie, ROSA si ESA au decis acceptarea pentru lansare a satelitului, care a trecut cu succes toate probele efectuate de laboratoarele ESA", spune inginerul ROSA. 
Potrivit acestuia, semnalele de telemetrie recepţionate au indicat un număr de resetări ale computerului de bord apropiat de cel al orbitelor efectuate. În prezent, este putin probabil sa fie reluata comunicaţia, mai ales luând în considerare nivelul ridicat al vântului solar. Conform estimărilor, satelitul va arde în atmosferă după aproximativ 2,5 ani", spune Drăguşanu.
Goliat este primul proiect spaţial românesc finanţat din fonduri exclusiv româneşti. Este vorba de un satelit în formă de cub cu latura de 100 de milimetri, o greutate de 1.062 de grame şi o putere de 2 wati, conceput şi dezvoltat de ROSA, în colaborare cu Institutul de Stiinte Spaţiale, între 2005 si 2007. Costurile proiectului s-au ridicat la 1,5 milioane de lei, plus 100.000 de euro pentru lansare, obţinuţi din fondurile ESA, care reprezintă tot contribuţia anuală a României la această organizaţie, bani care sunt complet rambursabili.
Potrivit inginerului ROSA, în prezent se afla în pregătire un satelit asemanator cu Goliat, care va putea fi lansat pe o orbita joasă.
"Datorită performanţelor satelitului iniţial, echipa Goliat a fost aceptată pentru participare cu doi sateliti din 50 în misiunea QB-50 – prima misiune profesională realizată cu nanosateliti. Misiunea este condusă de Institutul Von Karman, cu participarea marilor agenţii spatiale şi are ca scop monitorizarea zonei orbitale foarte joase, insuficient explorate", spune Claudiu Drăguşanu.
Urmăriţi mai jos un filmuleţ explicativ realizat de spacealliance.ro:

<iframe src="https://www.youtube.com/embed/jQDwTwSM-n0" frameborder="0" height="315" width="420"></iframe>