Tractoarele Hoyo, care se produc la o fabrică din localitatea Râşnov, au primit primele omologări, a declarat, marţi, pentru Agerpres, directorul executiv al fabricii de la Râşnov, Denisa Vasilescu.

„Am primit vinerea trecută omologarea pentru tractoarele de 30 de cai putere (CP), de 50-55 CP şi de 90 CP, urmând ca anul viitor să continuăm omologările şi la altă gamă de tractoare, având în vedere că vom produce tractoare cu putere cuprinsă între 25 şi 120 de CP. Proiectul acestei fabrici se va finaliza în anul 2012. Deocamdată, la Râşnov se face doar asamblarea componentelor aduse din China şi montajul tractoarelor, urmând ca, până la finalizarea proiectului, să dăm în folosinţă mai multe secţii de producere a componentelor pentru tractoare”, a declarat Vasilescu.

Până acum, s-au produs la Râşnov 92 de tractoare care vor fi livrate unor beneficiari, persoane fizice sau societăţi agricole din ţară. Pentru început, în fabrică lucrează 20 de persoane, dar numărul acestora va creşte, în funcţie de extinderea activităţilor.

Preţul standard al tractoarelor este cuprins între 6.500 şi 19.000 de euro, dar poate creşte, în funcţie de îmbunătăţirile care se aduc tractoarelor.

Fabrica de la Râşnov a fost inaugurată în septembrie 2009 şi va produce 20.000 de tractoare pe an, investiţia fiind estimată la 50 de milioane de euro.

Componentele pentru tractoare sunt aduse din China şi sunt asamblate la fabrica din Râşnov, care prevede mai multe etape de dezvoltare până în anul 2012. Programată iniţial pentru luna decembrie 2009, producţia primului tractor a fost întârziată până la sfârşitul lunii mai 2010, din cauza unor întârzieri la lucrările de la secţia de montaj.

Fabrica de la Râşnov este controlată de firma chineză Hoyo – SHK Modern Agricultural Equipement Co Ltd.China, unic agent al Shantuo Agricultural Machinery Equipement Co Ltd. pentru piaţa europeană, cu o participaţie de 80 la sută, restul acţiunilor revenind firmei Goldex Industry, deţinută integral de Denisa Vasilescu.