Primarul general Sorin Oprescu a declarat că, începând de luni dimineaţă, vor funcţiona centre de vaccinare împotriva virusului A/H1N1 în toate cele 18 spitale aflate în administrarea municipalităţii.

„Am decis să deschidem în Bucureşti mai multe centre de vaccinare, pentru ca oamenii să nu mai stea la cozi ore întregi. În prima fază am deschis centre de vaccinare în cadrul Spitalului Colentina şi până mâine am dat dispoziţie să fie deschise în toate cele 18 spitale din subordinea Primăriei Capitalei”, a spus, duminică, într-o conferinţă de presă, primarul Sorin Oprescu.

Potrivit edilului-şef, în cabinetele medicale studenţeşti aflate în centrele din Capitală vor fi vaccinaţi studenţii şi cadrele didactice. În licee vor fi vaccinaţi atât profesorii, cât şi elevii peste 16 ani.

De asemenea, vaccinarea populaţiei împotriva gripei A/H1N1 va fi făcută, de luni, începând cu ora 11:00, şi în centrul din Pasajul Universităţii, astfel încât un număr cât mai mare de bucureşteni să aibă posibilitatea să se vaccineze într-un timp cât mai scurt, a mai spus Oprescu.

25.000 de bucureşteni s-au vaccinat până acum

Directorul Administraţiei Spitalelor şi Servicii Medicale (ASSM) Bucureşti, Marius Savu, a declarat că în primul rând populaţia trebuie să meargă la medicul de familie, apoi la centrele din cele 18 spitale şi a recomandat bucureştenilor ca centrul de vaccinare de la Universitate să fie folosit doar în ultimă instanţă.

„Ne aşteptăm ca la centrul din Pasajul Universităţii să fie vaccinate extrem de puţine persoane, pentru că nu acela trebuie să fie locul unde cetăţenii se vor vaccina”, a spus Marius Savu.

Potrivit lui Marius Savu, din 27 noiembrie 2009, când a început campania de imunizare, şi până duminică, în Capitală au fost vaccinaţi aproximativ 25.000 de oameni.

Primarul Capitalei a precizat că stocurile de vaccin produs de Institutul Cantacuzino sunt suficiente, în prezent fiind disponibile bucureştenilor un milion de doze.

Municipalitatea administrează, de la sfârşitul lunii aprilie 2009, 18 spitale, respectiv Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia, Spitalul Universitar de Stomatologie „Dan Theodorescu”, Spitalul Clinic de Nefrologie „Carol Davila”, Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Clinic „I. Cantacuzino”, Spitalul Clinic de Ortopedie Foişor, Centrul de Boli Rematismale „Ion Stoia”, Spitalul de Pneumoftiziologie „Sfântul Ştefan”, Spitalul Clinic Caritas, Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa”, Spitalul Clinic de Copii „Victor Gomoiu”, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”, Spitalul Clinic Colţea, Spitalul de Bolnavi Cronici şi Geriatrie „Sfântul Luca”, Spitalul Clinic de Boli Dermato-Venerice „Scarlat Longhin”, Spitalul Clinic „Th. Burghele” şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Panait Sârbu”.

Isteria vaccinării a cuprins România

Sute de persoane au venit, duminică, să se vaccineze împotriva gripei A/H1N1 la centrele de la Institutul „Matei Balş” şi la spitalele de Oftalmologie, Colentina şi Fundeni. Centrele de vaccinare de la spitalele de Oftalmologie, Colentina şi Fundeni au fost deschise, sâmbătă, după ce la Institutul „Matei Balş” au venit sute de persoane pentru a se vaccina.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că centrele de vaccinare din cele patru unităţi sanitare din Bucureşti vor fi deschise până la ora 15:00.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, sâmbătă, în centrele din Bucureşti au fost vaccinate 5.475 de persoane, din care 2.950 la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, 1.600 la Spitalul Colentina, 840 la Spitalul de Oftalmologie şi 75 la Spitalul Fundeni.

Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a anunţat că de luni vaccinarea împotriva virusului A/H1N1 va fi realizată în alte două unităţi, respectiv Institutul „Cantacuzino” şi Institutul de Sănătate Publică. Centrul de vaccinare de la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti va fi deschis între orele 13.00 şi 19.00, iar cel de la Institutul Cantacuzino, între orele 11.00 şi 19.00.

Adrian Streinu-Cercel a mai spus că de luni vor fi deschise în toată ţara centre de vaccinare în spitale şi policlinici, precizând că este vaccin pentru toată lumea, iar, în caz de nevoie, Institutul Cantacuzino poate produce noi doze.

Ministerul Sănătăţii a recomandat persoanelor care doresc să se vaccineze cu vaccinul pandemic Cantgrip să se prezinte la cabinetele medicilor de familie.

Peste 250.000 de persoane s-au vaccinat până în prezent la nivel naţional, numărul solicitărilor crescând de zece ori, de la începutul anului, în condiţiile în care rata de transmitere a virusului a crescut de la 3-4 la sută la 8-10 la sută.

Campania de vaccinare în România a început în 27 noiembrie 2009, cu imunizarea grupelor la risc. La jumătatea lunii decembrie, campania de vaccinare împotriva virusului gripal A/H1N1 a fost extinsă la toate categoriile de populaţie cu vârsta de peste 16 ani.

SURSA: Mediafax