Prima țară din Europa care introduce pașaportul COVID. Amenzi uriașe pentru cei care încalcă regulile

Danemarca este prima țară din Europa care a decis să introducă pașaportul pentru coronavirus, cu scopul de a redeschide economia. Cei care vor avea un astfel de document sunt cei care s-au vaccinat împotriva coronavirusului, cei care s-au vindecat recent de COVID sau cei care au ieșit negativ la testul pentru COVID. Cu acest document, danezii vor putea intra la cinematografe, restaurante, muzee sau frizerii. Amintim că Israel a introdus un pașaport verde în acest sens, iar Marea Britanie intenționează să pornească un program pilot.

Despre ”Coronapas”

Potrivit publicației thelocal.dk, documentul poate fi disponibil în format fizic sau digital (prin intermediul unei aplicații securizate) pentru cei care s-au vaccinat, au un test negativ în ultimele 72 de ore sau au fost bolnavi în ultimele 12 săptămâni. În ceea ce privește testul, oamenii pot folosit atât teste PCR cât și antigen, testul putând fi făcut oricând.

Danemarca dorește să redeschidă gradual economia până la finalul lunii mai, motiv pentru care pașaportul va fi extins în scurt timp pentru a include accesul la terase, care se vor redeschide din 21 aprilie, la restaurante, muzee, teatre și cinematografe, ce vor fi deschise din 6 mai.

Sursa anterior menționată precizează că persoanele care nu pot face teste COVID din motive medicale și copiii de până la 15 ani nu trebuie să prezintă un astfel de document pentru a folosi serviciile anterior menționate.

Danezii s-au bucurat de pașaportul COVID

Chiar dacă pandemia de coronavirus a scăzut în intensitate, Danemarca nu a redeschis frizeriile de anul trecut, de când cazurile au început să crească iar. Din acest considerent, redeschiderea lor a provocat mare bucurie printre danezi.

„Am așteptat timp de trei luni să mă tund”, a spus Rune Højsgaard, un IT-ist, pentru AFP, după ce și-a folosit pașaportul.

„Mi-am făcut un test sâmbătă și este valid până în această după-amiază. Sunt obișnuit să mă testez o dată sau de mai multe ori pe săptămână, așa că asta nu e o problemă pemtru mine”, a spus el, marți.

Amenzi usturătoare

Autoritățile avertizează, însă, că în cazul în care magazinele vor permite accesul clienților fără un pașaport valid vor fi amendate cu 400 de euro sau chiar cu până la 6.000 de euro pentru încălcarea repetată a regulilor. Ministerul Justiției a mai precizat că și oamenii riscă amenzi de 300 de euro.