Preţurile producţiei industriale au înregistrat cele mai semnificative scăderi în următoarele state: Lituania (-7,8%), Belgia (-7,5%), Italia şi şi Spania (ambele cu -6,1%), conform datelor înregistrate de Eurostat.

Preţurile producţiei industriale în România

În România, preţurile producţiei industriale au scăzut în ritm anual cu 0,4% în iunie, după un declin de 1,7% în mai. Singurele ţări membre unde preţurile producţiei industriale au crescut au fost Malta (1,5%), Slovenia (0,7%) şi Luxemburg (0,1%), potrivit agerpres.ro

Trebuie menționat că în luna iunie, comparativ cu luna precedentă, preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut cu 0,7% atât în Uniunea Europeană cât şi în zona euro.

Cel mai semnificativ avans lunar a fost raportat Estonia (3,7%), Danemarca (3,3%) şi Finlanda (2,2%), singurul declin fiind în Cehia (minus 0,1%). În România, preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,8% în iunie, după un declin de 0,6% în mai.

România are printre cele mai ridicate creșteri a ponderii datoriei guvernamentale

Conform datelor publicate de Oficiul European de Statistică, cea mai ridicată creştere a ponderii datoriei guvernamentale în PIB din rândul statelor membre a fost înregistrată în Finlanda şi România.

Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, zece state membre UE au înregistrat în perioada ianuarie-martie 2020 o creştere a ponderii datoriei guvernamentale în PIB, în timp ce în 16 ţări datoria guvernamentală a coborât, iar în Slovacia nivelul datoriei a rămas stabil.

Cea mai ridicată creştere a ponderii datoriei guvernamentale în PIB în primul trimestru din 2020 s-a înregistrat în Finlanda (4,7 puncte procentuale) şi România (3,6 puncte procentuale).

De asemenea, cea mai mare scădere a fost înregistrată în Irlanda (minus 5,6 puncte procentuale), Cipru şi Grecia (ambele cu minus 5,3 puncte procentuale) şi Portugalia (minus 3,4 puncte procentuale).

La finalul primului trimestru din 2020, ponderea datoriei guvernamentale în PIB în zona euro s-a situat la 86,3%, comparativ cu 84,1% la finalul trimestrului patru din 2019, în timp ce în UE ponderea a urcat de la 77,7% la 79,5%.