Prețul mediu solicitat pentru o garsonieră situată într-un bloc vechi din Bucureşti a ajuns în luna care tocmai s-a încheiat la aproximativ 34.500 euro, comform raportului lunar realizat de AnunturiParticulari. Dacă față de luna august a acestui an, pretențiile proprietarilor au scăzut cu 2%, de la aproape 35.200 euro, raportat la un interval de 12 luni, scăderea este de peste 2.700 euro.

Apartamentele cu două camere nu au atins în septembrie minimul acestui an, dar nu sunt departe de această valoare: 55.154 euro, media pentru luna septembrie, față de 55.095 euro, minima de până acum a anului 2012, consemnată în luna august. În această perioadă, prețurile de listă sunt cu 6% mai mici față de cele înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, când prețul mediu ajungea la 58.550 euro.

Prețul mediu solicitat de proprietarii apartamentelor vechi cu trei camere a ajuns în septembrie la puțin peste 74.800 euro, în scădere cu sub 1% pe un interval de 30 de zile, dar cu până la 5% mai mici comparativ cu luna septembrie 2011, când prețul mediu se apropia de pragul de 79.000 euro.

În luna septembrie, proprietarii au solicitat în medie 96.500 euro pentru apartamentele vechi cu patru camere. Acest nivel ocupă locul doi în topul celor mai mici prețuri înregistrate pe acest segment în 2012, după luna iulie, și este în scădere cu 1% față de luna august, variație care se menține și pe un interval de 12 luni.

Ofertă mai slabă

Potrivit raportului AnunturiParticulari, 2.329 de noi oferte de apartamente au fost scoase la vânzare de proprietarii bucureșteni în luna septembrie. Totalul este cu aproximativ 200 de unități mai mic comparativ cu același interval al anului trecut. Oferta de apartamente de două camere a ajuns la 932 de unități, cu 90 mai multe decât în august 2012, dar și cu 124 de unități mai puține pe un interval de 12 luni, echivalentul a 12%.

Următorul tip de apartamente în topul numărului de oferte este cel cu trei camere. 733 de unități au fost scoase la vânzare în septembrie, cu exact 50 mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut, dar și cu 50 mai multe comparativ cu luna august a acestui an.

O ofertă mai săracă în comparație cu septembrie 2011 se observă și în cazul garsonierelor. Proprietarii au scos la vânzare 457 de garsoniere, cu 3% mai puține față de statisticile din urmă cu exact un an, și cu doar opt unități mai multe față de luna august.

Apartamentele cu patru camere au trecut în septembrie cu puțin peste 200 de unități în ceea ce privește oferta. Nivelul este similar lunii august a acestui an – 207 unități în prezent față de 205 în urmă cu o lună, dar cu 10% inferior lunii septembrie a anului trecut, când pe piață apăreau 231 de noi oferte.

Braşov

În luna septembrie, preţul apartamentelor vechi din Braşov a atins o valoare medie de 841 euro/mp, cu 0,4% mai puţin față de luna trecută, potrivit imobiliare.ro. Valoarea actuală este cu aproximativ 2% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni. Dacă preţul garsonierelor a crescut cu 0,7% în ultimele treizeci de zile, apartamentele vechi cu două camere s-au ieftinit uşor în luna septembrie. În acelaşi timp, preţul unităţilor vechi cu trei camere a crescut nesemnficativ în ultimele treizeci de zile. De remarcat faptul că unităţile vechi cu două şi trei camere sunt mai ieftine cu puţin peste 2% faţă de anul trecut, în vreme ce preţul garsonierelor din Braşov este mai ridicat cu 3,8%.

Cluj-Napoca

Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea de 983 euro/mp util, în luna septembrie. Asistăm aşadar la o creştere de 1,3% şi pe acest segment. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele vechi din Cluj sunt cu doar 0,5% mai ieftine, aceasta fiind cea mai mică diferenţă înregistrată pe segmentul vechi dintre toate oraşele analizate. Pe categorii de apartamente, tendințele au fost similare. Atât în cazul garsonierelor cât şi al unităţilor vechi cu două şi trei camere, a fost constatată o creştere cuprinsă între 0,7% şi 1,6%. În comparaţie cu luna septembrie a anului trecut, preţurile solicitate în prezent de proprietarii din Cluj-Napoca sunt aproape la acelaşi nivel, diferenţele fiind cuprinse între -0,5% în cazul unităţilor cu trei camere şi +0,6% în cazul garsonierelor. Clujul rămâne oraşul cu cele mai scumpe apartamente vechi, cu excepţia Capitalei.

Constanţa

Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o creştere de 0,9% în luna septembrie, atingând valoarea de 866 euro/mp util. Totuşi, această valoare este cu aproape 10% mai mică decât în urmă cu 12 luni, diferenţa fiind semnificativă. În ultimele treizeci de zile, toate tipurile de apartamente vechi s-au scumpit. Dacă în cazul unităţilor cu două şi trei camere vorbim de o creştere de sub 1%, preţul garsonierelor din Constanţa s-a ajustat cu peste 5% în ultimele treizeci de zile. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ecarturile sunt semnificative, dar cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul unităţilor vechi cu trei camere care sunt cu 12% mai ieftine în prezent. 

Timişoara

În ultimele treizeci de zile, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 766 euro, valoare cu 1,5% mai mică decât cea înregistrată în august. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, unităţile vechi din acest oraş sunt mai ieftine cu 4,5%, Timişoara rămânând oraşul cu cele mai ieftine apartamente pe segmentul vechi. Pe categorii de apartamente, în ultimele treizeci de zile, unităţile cu trei camere s-au ieftinit cel mai mult (1,2%), fiind urmate de garsoniere, care s-au ieftinit cu 0,9%. În acelaşi interval, apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 0,6%. În comparaţie cu luna septembrie 2011, preţul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins între -1,6% în cazul apartamentelor cu trei camere şi -5,3 % în cazul garsonierelor. Unităţile cu două camere sunt mai ieftine cu 5% faţă de anul trecut.

Ploieşti

Indicele imobiliare.ro pentru Ploieşti indică, pentru luna septembrie, o valoare medie de 825 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în acest oraş. Cu o creştere de 1,6% înregistrată în ultimele treizeci de zile, evoluţia preţurilor apartamentelor din Ploieşti este contrară trendul general naţional. În comparaţie cu luna septembrie 2011, preţurile solicitate în prezent sunt mai mici cu 5,3%.