Prețul vaccinului anti-covid produs de Pfizer continuă să se modifice, iar acest lucru generează totodată o creștere a bugetului pentru vaccinare. Se pare că de la prețul de 12 euro pentru o doză, vaccinul a ajuns să coste 19, 50 euro.

Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borissov. Mai exact, acesta a anunțat că au fost semnate contracte cu Pfeizer, de către Comisia Europeană, pentru aprovizionarea cu vaccinuri împotriva COVID-19 în 2022 şi 2023, iar prețul este de 9.50 euro per doză.

Totodată, premierul Bulgariei a ținut să sublineze importanța solidarității europene, dar și eforturile sale diplomatice, care au reuşit să asigure un plus de 2.7 milioane de doze de vaccin Pfizer, ce vor fi livrate în Bulgaria în următoarele două luni.

El a mai menționat că bugetul pentru vaccinare trebuie crescut, în contextul în care dozele de Pfizer se scumpesc de la o perioadă la alta. Făcând un simplu calcul, premierul a arătat că pentru 900 de milioane de doze de vaciin se plătește suma de 18 miliarde de euro.

“Pfizer era 12 euro, apoi a devenit 15.50 euro. Acum sunt semnate contracte pentru 900 de milioane de vaccinuri la un preţ de 19.50 euro. În momentul acesta ne temem cel mai mult de tulpina franceză. Şi tot apar alte şi alte tulpini… 19.50 euro pentru 900 milioane, asta înseamnă aproape 18 miliarde de euro. Mai întâi un vaccin, apoi un a doilea, al treilea, al patrule”, a continuat Borissov, adaugând faptul că trebuie crescut bugetul pentru vaccinare.

Vaccinul AstraZeneca este mai ieftin

De menționat este faptul că, în ciuda unui acord făcut cu companiille producătoare de vaccinuri, în care Comisia Europeană a refuzat până acum să dezvăluie preţul vaccinurilor, s-a aflat diferența de preț dintre vaccinul AstraZeneca și cel produs de Pfizer.

Astfel, în luna decembrie, Secretarul de stat belgian, Eva De Bleeker, a pus pe Twitter preţurile negociate de Comisie pentru vaccinuri, cât şi numărul de doze achiziţionate de gurvernul ei. La acel moment, o singură doză de AstraZeneca avea  preţul de 1.78 euro spre deosebire de 12 euro, prețul pentru o doză de Pfizer-BioNTech.

În ceea ce privește situația din Bulgaria, Borissov a declarat că ia în calcul o împărţire egală a diferitelor vaccinuri, produse atât de Pfizer cât și de AstraZeneca.