Cu excepţia Timişoarei, indicele imobiliare.ro calculat la nivelul principalelor oraşe din ţară a înregistrat valori în scădere pe linie. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când indica o valoare de 1.034 euro/mp, la nivel naţional, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 4,6% mai mici.
„Vremea de afară a îngheţat la propriu nu doar entuziasmul proprietarilor de apartamente vechi manifestat în cursul lunii ianuarie, dar şi interesul cumpărătorilor, reducând numărul vizitelor considerabil. Cea mai mare scădere de preţ s-a înregistrat în Bucureşti, unde apartamentele s-au ieftinit în medie cu 2% în doar 30 de zile. La nivel naţional, asistăm la atingerea unui nou prag minim al ultimilor ani“, a declarat Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro.
Valoarea indicelui aferentă apartamentelor vechi din Bucureşti a ajuns la 1.067 euro/mp util, cu 1,6% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 2,1% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilaţie a fost înregistrată în cazul garsonierelor care s-au ieftint cu peste 3%, dar şi al apartamentelor cu patru camere al căror preţ a scăzut cu 2,2% în ultimele 30 de zile. Preţul unităţilor vechi cu două camere a continuat să scadă şi în februarie (-0,7%), iar apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 1,9%.

În luna februarie, în Braşov, apartamentele vechi s-au ieftint cu 1%, preţul acestora coborând de la 865 euro/mp util până la o valoare medie de 856 euro/mp util. Garsonierele s-au ieftinit cel mai mult în a doua lună a anului, cu 1,8%. De asemenea, preţul apartamentelor cu trei camere s-a ajustat cu -0,7% în acest interval. În schimb, preţul cerut pentru apartamentele cu două camere, pentru care cererea se menţine la un nivel ridicat, a stagnat în februarie.


Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 978 euro/mp util, în a doua lună a anului. Această valoare este cu 2,2% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni. În cazul garsonierelor şi al unităţilor cu două camere, se constată o scădere de preţ de 0,4%, respectiv 0,5%, iar la apartamentele cu trei camere, scăderea înregistrată a fost de 0,3%. Valoarea actuală a preţurilor medii cerute este apropiată de cea înregistrată la începutul anului trecut, cea mai mare diferenţă, de 3,1%, fiind întâlnită în cazul apartamentelor cu trei camere.

Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o scădere de 0,4% în luna februarie, atingând valoarea de 914 euro/mp util, cu 2,5% mai mică decât în urmă cu 12 luni. În acest început de an, scăderi mai mari de preţ au fost înregistrate la garsoniere: -5,9%, dar şi la apartamentele vechi cu două camere: -2%. Preţul mediu solicitat în cazul unităţilor cu trei camere a înregistrat însă o creştere de peste 3% în ultimele treizeci de zile. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul garsonierelor care sunt cu 4,5% mai ieftine în prezent.

În februarie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi din Timişoara a ajuns la 801 euro, cu 0,2% mai puţin decât în prima lună a anului, respectiv cu 0,5% mai mult decât în urmă cu douăsprezece luni. Apartamentele vechi cu două camere, dar mai ales garsonierele au înregistrat creşteri de preţ (peste 3%). Preţul unităţilor cu trei camere, însă, s-a contractat cu 0,8%. În comparaţie cu luna februarie 2011, preţul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins între -4,4% în cazul garsonierelor şi +4% în cazul unităţilor cu trei camere.


Indicele imobiliare.ro pentru Ploieşti, indică, pentru luna februarie, o valoare medie de 870 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în acest oraş. Cu o scădere de 0,9% înregistrată în ultimele treizeci de zile, preţurile apartamentelor din Ploieşti au avut o evoluţie în ton cu cea înregistrată în celelalte oraşe. În comparaţie cu luna februarie 2011, preţurile solicitate în prezent sunt cu 3,8% mai mici.