Sesiunea de licitaţii va avea loc pe Platforma Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) şi va fi organizată luni, 12 martie.

Astfel, preţul pentru energia livrată în bandă în trimestrul al doilea va porni de la 192 de lei pe MWh, faţă de 245 lei, cât a fost preţul în primul trimestru. Pentru energia în intervalul orar 6:00 – 22:00 (V1), preţul de pornire este 217 lei pe MWh, faţă de 272 lei pe MWh, iar, pentru orele de vârf, respectiv 17:00 – 22:00 (V2), preţul este de 241 de lei pe MWh, faţă de 302 lei.

Furnizorii vor putea achiziţiona şi energie cu livrare lunară, pentru trimestrele următoare sau chiar pentru anii următori.

Astfel, pe parcursul anului, în fiecare lună, preţul în bandă va fi între 191 şi 201 lei pe MWh. Preţul în intervalul V1 va fi între 217 şi 227 lei, iar cel în intervalul V2 va fi cuprins între 241 şi 253 de lei pe MWh.

Energia cu livrare în următorii ani, până în 2020, va avea preţuri între 205 şi 231 lei pe MWh.

Potrivit OPCOM, pe această piaţă sunt înscrişi cinci cumpărători, respectiv furnizorii de ultimă instanţă (Electrica Furnizare, CEZ Vânzare, E.ON Energie, Enel Energie şi Enel Energie Muntenia) şi 24 de vânzători (producători de energie şi traderi).

Licitaţiile pe piaţa centralizată pentru serviciul universal se desfăşoară lunar pentru produse de tranzacţionare cu perioade de livrare anuale, semestriale, trimestriale şi lunare.

Tranzacţionarea se realizează online, de la terminalele participanţilor înscrişi la piaţă. Ofertarea şi tranzacţionarea se desfăşoară anonim, fără a se cunoaşte identitatea participanţilor care au introdus oferte.

Cantitatea şi preţul aferente tuturor ofertelor de cumpărare/vânzare şi a tranzacţiilor sunt vizibile tuturor participanţilor la PCSU. Publicarea preţurilor de deschidere a licitaţiei aferente fiecărui produs de tranzacţionare se face cu 3 zile lucrătoare înainte de deschiderea sesiunii de licitaţii. AGERPRES