Turcia va da Greciei „răspunsul pe care îl merită” în Mediterana de Est, unde trimiterea de către Ankara a unei nave de explorare pentru zăcăminte de gaze naturale în apele revendicate de Atena provoacă tensiuni, a afirmat miercuri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, conform lalibre.be

„Vom continua să dăm Greciei şi administraţiei cipriote greceşti (…) răspunsul pe care îl merită pe teren”, a declarat Recep Tayyip Erdogan într-un discurs la Ankara.

Turcia, somată să înceteze cu „provocările” în Marea Mediterană

Doi dintre principalii aliați occidentali ai Turciei, Statele Unite și Germania, au crescut marți presiunea asupra Ankarei pentru ca aceasta să înceteze cu „provocările” în Marea Mediterană, unde fragila relaxare cu Grecia este deja amenințată.

„Cerem Turciei să oprească această provocare deliberată și să înceapă imediat discuțiile preliminare cu Grecia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Morgan Ortagus, în timp ce autoritățile turce au retrimis o navă de explorare a gazelor naturale într-o zonă disputată, cu riscul de a relansa criza cu Atena. „Coerciția, amenințările, intimidarea și manevrele militare nu vor rezolva tensiunile din Mediterana de Est”, a adăugat el într-un comunicat. Potrivit Washingtonului, care „deplânge” decizia turcească, trimiterea acestei nave „complică în mod deliberat reluarea discuțiilor preliminare esențiale dintre Grecia și Turcia”, două țări vecine aliate în cadrul NATO în ciuda rivalității lor istorice.

„Criticile exprimate de Statele Unite, care declaraseră totuși că harta de la Sevilla (…) nu avea nicio valoare legală pentru activitățile seismice ale Turciei pe platoul său continental constituie o gravă inconsecvență”, a reacționat Ministerul turc de Externe într-un comunicat. Ankara consideră că o hartă pregătită de Universitatea din Sevilla este folosită de Grecia pentru a-şi justifica revendicările maritime.