După ce a trecut perioada obligatorie de izolare, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a ieşit din carantină şi a călătorit, alături de soţia sa Brigitte, la reşedinţa prezidenţială de la Fort Bregancon (foto), o fortăreaţă medievală la Marea Mediterană, potrivit unui anunţ făcut sâmbătă, 26 decembrie, de către biroul de presă de la Palatul Élysée.

Emmanuel Macron, în vârstă de 43 de ani, s-a infectat cu noul coronavirus la jumătatea lunii decembrie.

După şapte zile de izolare, Macron a putut părăsi înainte de Crăciun reşedinţa situată în apropierea Palatului Versailles.

Biroul de presă al liderului francez nu a precizat şi cât timp vor petrece la această reşedinţă – situată între Toulon şi Saint-Tropez – soţii Macron.

Franţa, o ţară cu 67 de milioane de locuitori, a fost grav afectată de pandemia de coronavirus. Potrivit autorităţilor, peste 62.000 de francezi şi-au pierdut viaţa din cauza COVID-19, notează Agerpres.

Noua tulpină a virusului din Marea Britanie ar fi ajuns deja în Franţa

Un prim caz de contaminare cu noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 apărută în Marea Britanie a fost descoperit vineri în Franţa, la Tours (centru), a anunţat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

Persoana contaminată, un francez rezident în Regatul Unit, este asiptomatică şi a fost izolată la domiciliu, potrivit comunicatului.

Sosit „de la Londra, la 19 decembrie”, el „a fost luat în observaţie de CHU (spital universitar) pe 21 şi detectat pozitiv”, a explicat ministerul, pentru care este vorba despre „prima contaminare” cu „mutaţia VOC 202012/01 a coronavirusului COVID-19”, posibil mult mai contagios, care a fost semnalată în Franţa.

Centrul naţional de referinţă pentru viruşii infecţiilor respiratorii (CNR) a confirmat vineri infectarea cu această mutaţie.

„Autorităţile sanitare au procedat la un contact tracing (urmărire a contactelor) angajaţilor din domeniul medical care au luat în observaţie pacientul şi la căutarea persoanelor sale de contact cu risc, pentru a proceda la izolarea strictă a acestora”, se precizează în comunicat.

Pe lângă acest caz, „până în momentul de faţă, mai multe prelevări pozitive putând evoca mutaţia VOC 202012/01 sunt în curs de secvenţiere de către laboratoarele CNR”, a adăugat ministerul.