Herman Van Rompuy se află în cea de-a treia vizită la Bucureşti, prima fiind în ianuarie 2010, iar cea de-a doua în luna februarie a anului precedent.

Săptămână trecută, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a lansat un apel atât către parlamentarii Puterii, cât şi către cei ai Opoziţiei, pentru a fi prezenţi la discursul pe care preşedintele Consiliului European îl va susţine în plenul Parlamentului, iar senatorii şi deputaţii Puterii şi Opoziţiei s-au arătat receptivi cu privire la prezenţa lor.
Joia trecută, Ungureanu a discutat pe acest subiect cu liderii PDL, UNPR şi UDMR, iar luni a purtat discuţii şi cu cei ai grupului parlamentar al minorităţilor.

”Am discutat despre evenimentul din 25 aprilie, când preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, vine la Bucureşti şi urmează să se adreseze Parlamentului României. Este în interesul tuturor, indiferent de partidul pe care-l reprezintă, de orientarea politică pe care o are, ca sala de plen să-i cuprindă atât pe parlamentarii Puterii, cât şi pe cei ai Opoziţiei. Vorbim despre România aici. Domnia sa ne face o onoare, pentru că 25 aprilie este şi ziua în care care a fost semnat Tratatul nostru de aderare la UE, în urmă cu şapte ani. Este şi o zi cu încărcătură simbolică”, a afirmat Ungureanu după întâlnirea pe care a avut-o joi cu preşedinţii formaţiunilor aflate în coaliţia de guvernare.

Şeful Executivului a afirmat că avut discuţii şi cu preşedinţii PNL şi PC, Crin Antonescu şi, respectiv, Daniel Constantin, care şi-au exprimat disponibilitatea ca parlamentarii celor două formaţiuni să participe la şedinţa din 25 aprilie în care preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, urmează să se adreseze plenului.

Potrivit programului postat pe site-ul Consiliului European, urmează ca după vizita la Bucureşti, Herman Van Rompuy să efectueze o vizită şi în Bulgaria, unde se va întâlni cu premierul bulgar Boiko Borisov.