Charles Michel a avertizat joi că „săptămânile următoare” vor fi „dificile în ceea ce priveşte vaccinarea”, conform informațiilor transmise de afp.com

„Situaţia actuală este dificilă. Dar aş dori să transmit un mesaj de optimism (…) Avem mijloacele necesare pentru a ne asigura că UE joacă un rol cheie în (…) ieşirea din această criză în următoarele luni”, a declarat Charles Michel, la încheierea unui summit cu liderii Celor 27 consacrat pandemiei de coronavirus.

Campaniile de vaccinare în UE se confruntă cu dificultăţi

Declarația acestuia a fost făcută într-un moment în care campaniile de vaccinare în UE se confruntă cu dificultăţi. Liderii UE au cerut joi să „se menţină restricţii ferme”, accelerând în acelaşi timp campaniile de vaccinare pentru a face faţă „provocărilor suplimentare” reprezentate de răspândirea unor tulpini mai contagioase ale coronavirusului.

„Situaţia epidemiologică rămâne gravă, iar noile tulpini reprezintă provocări suplimentare. Prin urmare, trebuie să menţinem restricţii ferme în timp ce ne intensificăm eforturile pentru a accelera furnizarea de vaccinuri”, au declarat şefii de stat şi de guvern din UE, conform unui comunicat difuzat la încheierea unui summit care a avut loc în format de videoconferinţă.

Sputnik V este eficient împotriva tulpinii britanice

Vaccinul rusesc, Sputnik V, este eficient și împotriva variantei britanice a noului coronavirus, potrivit unui comunical al Serviciului federal rus pentru Protecţia Consumatorilor, emis marți. Astfel, primul vaccin dezvoltat de Rusia, Sputnik V, şi cel de-al doilea, numit EpiVacCorona şi înregistrat în octombrie anul trecut, sunt eficiente împotriva tulpinii britanice de coronavirus, conform comunicatului, remis de EFE.

„Efectul protector a fost demonstrat prin reacţii neutralizatoare folosind plasmă de la persoanele vaccinate cu Sputnik V şi EpiVacCorona care au dezvoltat anticorpi împotriva SARS-CoV-2”, a informat Rospotrebnadzor pe contul său de Facebook .

„Plasma de la persoanele vaccinate a neutralizat eficient atât varianta britanică cât şi coronavirusul în sine”, a explicat agenţia federală rusă.

Rospotrebnadzor nu a precizat însă câte persoane au fost analizate în cadrul acestui studiu efectuat de Centrul Statal de Virologie şi Biotehnologie Vektor, care a dezvoltat şi vaccinul EpiVacCorona.

Sursă foto: Dreamstime