Această formulă de exprimare a fost reluată peste tot, iar editorialiştii nu i-au putut găsi nicio scuză lui Il Cavaliere pentru provocarea acestei noi crize ce survine într-un moment delicat pentru Italia. ‘Condamnatul face Italia să se scufunde’, a titrat cotidianul Il Fatto Quotidiano, jurnal de stânga care a fost dintotdeauna o voce critică la adresa lui Silvio Berlusconi.

‘Il Cavaliere schimbă cursul jocului’, a afirmat La Repubblica, în timp ce publicaţia Corriere della Sera /centru-dreapta/ a vorbit despre ‘un brânci al lui Berlusconi care a declanşat criza’. ‘Moderaţilor, unde sunteţi?’, s-a întrebat într-un editorial marele cotidian milanez, notând că dacă această criză se va acutiza atunci problemele economice vor fi mai dificil de gestionat şi reformele de fond mai greu de realizat.

Eugenio Scalfari, fondatorul La Repubblica, l-a comparat pe Berlusconi nu numai cu ‘un caiman’ – ca în filmul lui Nanni Moretti – dar şi cu personajul Mackie Messer, celebrul bandit şarmant şi cinic din ‘The Threepenny Opera’ a lui Bertolt Brecht: ‘Mackie Messer are un cuţit, dar noi nu îl vedem’.

La Stampa /centru-dreapta/, asemeni jurnalului axat pe mediul afacerilor Il Sole 24 Ore, au insistat în titlurile lor pe ‘nebunia’ demersului lui Cavaliere. Mario Calabresi, director La Stampa, a lansat totodată un apel către întreaga clasă politică: ‘Acum, basta, gândiţi-vă la ţară!’.

Sâmbătă seară, miniştrii membri ai partidului lui Silvio Berlusconi au demisionat din guvernul Letta, o decizie inspirată de mentorul lor şi calificată imediat de actualul premier drept ‘un gest nebunesc şi iresponsabil’, aminteşte AFP.
Sursa: Agerpres