Preşedintele american, Donald Trump, i-ar fi spus în august 2019 consilierului său pentru securitatea naţională de la acea vreme că doreşte să menţină îngheţat în continuare ajutorul de 391 de milioane de dolari acordat Ucrainei drept asistenţă militară până când Kievul va începe investigarea fostului vicepremier democrat Joe Biden, potenţialul său rival la alegerile prezidenţiale din acest an.

Această declaraţie a lui Trump este expusă de fostul său consilier pentru securitatea naţională, John Bolton, într-un manuscris nepublicat de expertul conservator republican în politică externă, a relatat ziarul menţionat, care nu citează direct documentul. Casa Albă nu a răspuns imediat unei solicitări Reuters de a face un comentariu la această dezvăluire a NYTimes.

În schimb, democraţii au reacţionat rapid la respectivul articol din cotidianul american pentru a cere ca Bolton şi alte persoane ocupând funcţii importante în cadrul administraţiei preşedintelui Donald Trump să fie chemate să depună mărturie în procesul de destituire a acestuia, în curs de desfăşurare în Senatul SUA. Ei doresc de asemenea ca şeful de personal în exerciţiu al Casei Albe, Mick Mulvaney, să depună mărturie.

Între timp, Donald Trump a respins această acuzaţie şi susţine că, dacă John Bolton va susţine această versiune, o va face doar ca să capete notorietate.

 

John Bolton, personaj-cheie

Făcând referire la manuscrisul nepublicat al lui Bolton, NYT avansează ideea că fostul magnat imobiliar i-ar fi mărturisit lui Bolton intenţia de a tergiversa acordarea ajutorului militar pentru Ucraina în valoare de 391 milioane de dolari până când autorităţile ucrainene îl vor ajuta cu ancheta împotriva democratului Joe Biden şi a fiului acestuia, Hunter, care pe vremea când tatăl său ocupa funcţia de vicepreşedinte sub preşedinţia lui Barack Obama a făcut parte din Consiliul de administraţie al companiei ucrainene de gaze Burisma.

Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, l-a pus sub acuzare pe Trump la 18 decembrie. Senatul, controlat de republicani (53 de locuri dintr-un total de 100) trebuie să decidă cu privire la eventuala destituire a acestuia în cadrul procesului în curs de desfăşurare, transmite Agerpres.

Trump este inculpat pentru abuz de putere şi obstrucţionarea activităţii Congresului. Pentru ca procedura de impeachment să treacă sunt necesare voturile a două treimi dintre senatori. Avocaţii lui Trump susţin că nu a existat nicio condiţionare pentru livrarea ajutorului militar pentru Ucraina, argumentând că îngheţarea acestuia s-a produs independent de cererile de anchetă asupra tatălui şi fiului Biden. Dar manuscrisul lui Bolton contrazice argumentul apărării. Bolton a declarat deja că este pregătit să depună mărturie dacă va fi convocat în Senat.

Parlamentarul democrat Adam Schiff, care conduce acuzarea în procesul de destituire a lui Donald Trump, a subliniat într-un mesaj pe Twitter că Trump a blocat cererea noastră ca John Bolton să depună mărturie. „Acum vedem motivul: Bolton contrazice direct punctul esenţial al apărării preşedintelui”, afirmă el. Potrivit preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, refuzul republicanilor de a-i audia pe John Bolton şi pe alţi martori, precum şi de a prezenta noi documente este de acum şi mai puţin justificabil.

De asemenea, liderul minorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, a declarat că înalţi responsabili ai administraţiei Trump trebuie să depună mărturie în procesul de destituire a preşedintelui american după dezvăluirea potrivit căreia Donald Trump i-ar fi spus fostului său consilier pentru securitatea naţională să menţină suspendat ajutorul financiar pentru Ucraina în aşteptarea anchetării de către Kiev a rivalului său democrat, potrivit Reuters.

Într-o postare pe Twitter, Schumer a declarat că republicanii trebuie să susţină eforturile de a-l convoca pe Bolton, între alţii, pentru a depune mărturie în acest sens în Senat.