Serialul de comedie “30 Rock” şi drama „Mad Men” au fost marile câştigătoare la cea de-a 61-a ediţie a premiilor Emmy. Votul publicului, introdus în acest an ca soluţie de creştere a audienţei, a decretat o scenă din True Blood drept „momentul anului”.

Toni Collette, care joacă rolul unei mame schizofrenice în drama “United states of Tara”, singura new entry în lista nominalizaţilor la Emmy, a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă de comedie în defavoarea câştigătoarei de anul trecut, Tina Fey. Aceasta nu a plecat însă cu mâinile goale, fiind producătoarea “30 Rock”, care a primit premiul pentru cel mai bun serial de comedie. “Vă mulţumim că ne menţineţi în grilele voastre, deşi suntem mult mai scumpi decât un talk show”, a spus Fey la înmânarea premiului.

Marele câştigător al serii a fost, până la urmă, producţia PBS “Little Dorrit”, care a primit şapte premii Emmy, printre care pentru cea mai bună mini-serie, cel mai bun scenariu şi cea mai bună regie. “Little Dorrit” este o adaptare a scenaristului Andrew Davies după un roman-serial al lui Dickens. “30 Rock” a fost premiat pentru cea mai bună comedie, cel mai bun actor de comedie şi cel mai bun scenariu, iar “Grey Gardens” a primit premiul pentru cel mai bun film de televiziune şi pentru cea mai bună actriţă, Jessica Lange.

Publicul a ales “True Blood”

Producţia  AMC “Mad Men” a fost nominalizată la 16 categorii, dar a câştigat doar trei premii Emmy, pentru cel mai bun scenariu al unui serial de dramă, cel mai bun scenariu de dramă şi cel mai bun serial-dramă. “Ştiu că într-o noapte ca asta scrisul pare ceva distractiv, dar nu este”, a spus scenaristul Matthew Weiner când a primit premiul. Producţia HBO “Into The Storm” a câştigat premiul pentru cel mai bun actor, cu Brendan Gleeson în interpretarea lui Winston Chiurchill.

„South Park” a câştigat premiul Emmy pentru cea mai bună producţie animată cu durata de sub o oră, în timp ce „Destination Imagination (Foster’s Home For Imaginary Friends)”, al Cartoon Network, a câştigat premiul pentru producţii animate cu durata de peste o oră.

Gazda acestei gale a fost Neil Patrick Harris, star al producţiei CBS „How I Met Your Mother”. Anul trecut, gala Emmy a atras cea mai mică audienţă din istoria acestor premii: doar 12,2 milioane de spectatori. Pentru a creşte audienţa, organizatorii (Academy of Television Arts and Sciences ) s-au hotărât să implice publicul în procesul decizional, oferindu-le şansa de a vota online “momentul anului”. Premiul acestei categorii a fost acordat unei scene din serialul cu vampiri produs de HBO “True Blood”, difuzat şi în România.

„South Park” a câştigat premiul Emmy pentru cea mai bună producţie animată cu durata de sub o oră, în timp ce „Destination Imagination (Foster’s Home For Imaginary Friends)”, al Cartoon Network, a câştigat premiul pentru producţii animate cu durata de peste o oră.

Socoteala juriului nu seamănă însă cu ratingurile show-rilor premiate. “30 Rock”, producţia vedetă a acestei ediţii care a stat în topul listei celor 22 de nominalizări, se află de-abia pe locul 60 în topul audienţelor serialelor TV difuzate în prime-time, atrâgănd 7,5 milioane de telespectatori săptămânal, conform Nielsen Media Research. “House”, serialul produs de FOX difuzat şi în România a cărui acţiune se întâmplă în secţia de diagnosticare a unui spital atipic, condusă de un geniu medical misterios şi cinic, a rămas doar la statutul de nominalizat pentru cel mai bun actor dintr-un serial de dramă a patra oară la rând, deşi atrage peste 13 milioane de spectatori săptămânal.  

Principalii Câştigătorii Emmy 2009

Cel mai bun serial dramatic – „Mad Men”

Cel mai bun serial de comedie – „30 Rock”

Cel mai bun actor principal într-un serial de comedie – Bryan Cranston pentru „Breaking Bad”

Cea mai bună actriţă principală într-un serial dramatic – Glenn Close (foto) pentru „Damages”

Cel mai bun actor principal într-un serial de comedie – Alec Baldwin în „30 Rock”

Cea mai bună actriţă principală dintr-un serial de comedie – Toni Collette în „United States Of Tara”