Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «industrie grea» au fost: ArcelorMittal, Alro Slatina, Rulmenți Bârlad, Astra Vagoane Călători, Cos Târgoviște, Dan Steel Group, TMK – Artrom, Proinvest Group, Reloc- Electroputere Vfu, Tenaris – Silcotub. Aceste companii au reușit să facă performanță, chiar dacă ultimii doi ani i-au determinat să schimbe strategiile de dezvoltare: revenirea pe creștere a unor piețe-cheie a dus la o relaxare a bugetelor pentru investiții. Iar, în unele cazuri, proiectele anunțate au fost de zeci de milioane de euro.

Reloc- Electroputere Vfu, premiul întâi

”Anul acesta ne-am dublat capacitatea de producție față de anul trecut. Ne axăm foarte mult pe export, printre țările în care vom livra locomotive aflându-se Franța și Turcia. Dedic acest premiu colegilor mei de la Craiova”, a declarat Călin Grațian (foto), vicepreședinte Grampet Group & Manager General Reloc.

”La Craiova se produc din nou locomotive”. Acesta a fost anunțul anului trecut, cel mai important eveniment al ultimilor 25 de ani. Compania, parte a grupului Grampet, a prezentat anul trecut, în cadrul unui eveniment internațional, desfășurat la Berlin, locomotiva Terra Nova, dezvoltată în baza unui parteneriat cu compania americană Caterpillar. Comenzile nu au întârziat să apară, prima locomotivă urmând să fie livrată în acest an. Iar planurile de viitor nu se opresc aici. Reloc – Electroputere VFU Craiova vrea să construiască o nouă locomotivă de 2.100 de cai putere, iar în 2017 o locomotivă electrică.

Proinvest Group, premiul doi

Reprezentanții Proinvest Group, companie specializată în prelucrarea oțelului, au estimat pentru 2015 afaceri de 25 milioane de euro, în creștere față de anul trecut. Tot pentru anul în curs, Proinvest Group are în plan investiții de 5 milioane de euro pentru creșterea gamei de produse, a capacității de producție, res­pectiv dezvoltarea businessului în afara granițelor țării.

Rulmenți Bârlad, premiul trei:

Cel de-al treilea premiu a fost acordat companiei Rulmenți Bârlad, controlată de conglomeratul turc Kombassan. Este cel mai mare angajator privat din judeţul Vaslui, la sfârșitul anului trecut numărul salariaților depășind 1.600. Afacerile companiei au trecut pragul de 50 de milioane de dolari, ținta pentru acest an fiind o creștere de aproximativ 20%. În prezent, circa 95% din totatul producției merge la export, managementul grupului căutând noi piețe de desfacere. Anul acesta, reprezentanții URB Group au anunțat că producția va fi diversificată, urmând să realizeze și bijuterii din oţel inoxidabil pe care să le comercializeze în România, în Turcia şi în alte câteva state europene. Uzina din Bârlad este cea mai mare din portofoliul grupului, atât ca număr de angajaţi, cât şi ca business.