Premierul spaniol, socialistul Pedro Sanchez, a remaniat Guvernul marţi, după plecarea anunţată a unuia dintre cei patru adjuncţi ai săi, Pablo Iglesias, liderul partidului stângii radicale Podemos, relatează AFP, conform Agerpres.

Guvernul spaniol este acum predominant feminin

Odată cu înlocuirea lui Pablo Iglesias cu ministrul Muncii, Yolanda Diaz, de asemenea membru al Podemos, cele patru posturi de vicepreşedinţi ai Guvernului sunt de acum ocupate de femei, a afirmat Pedro Sanchez, subliniind, într-o declaraţie la Palatul Moncloa, că Spania este ”singura ţară din lume” în acest caz.

„Spania devine a şasea ţară din lume cu cea mai mare proporţie de femei în Guvern” şi a patra în Uniunea Europeană, a declarat premierul spaniol.

El a adăugat că Guvernul spaniol, până acum strict paritar, este acum predominant feminin (12 femei, 10 bărbaţi), deoarece Pablo Iglesias a fost înlocuit în funcţia de ministru al Drepturilor sociale cu o femeie, Ione Belarra, de asemenea membră a Podemos.

Spre surprinderea tuturor, Pablo Iglesias, vicepremier în guvernul spaniol, şi-a anunţat la 15 martie decizia de a părăsi executivul pentru a candida la alegerile regionale din Madrid, care vor avea loc pe 4 mai.

Separatiștii catalani nu au reușit să formeze guvernul regional

Pe de altă parte, partidele separatiste catalane nu au reuşit marţi să cadă de acord asupra formării unei coaliţii guvernamentale în regiunea din nord-estul Spaniei, ridicând perspectiva alegerilor anticipate dacă niciun candidat nu reuşeşte să atragă o majoritate parlamentară în două luni, informează Reuters.

Pe hârtie, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC, stânga), Junts (centru-dreapta) şi CUP (Candidatura Unităţii Populare, extrema stângă) au obţinut suficiente voturi la alegerile regionale din februarie pentru a conduce împreună.

Dar Junts per Catalunya nu l-a susţinut pe liderul ERC, Pere Aragones, în votul de marţi din parlamentul de la Barcelona pentru numirea unui lider regional, dezvăluind diviziunile ce afectează mişcarea separatistă de la declararea fără succes a independenţei în 2017.

Partidul Socialist, care se opune secesiunii, a obţinut cele mai multe voturi în februarie şi se aşteaptă acum să formeze un guvern, dar este foarte puţin probabil să obţină majoritatea voturilor în adunarea regională.

Se aşteaptă ca Esquerra, care s-a plasat pe locul doi la alegerile din februarie, să continue să încerce să convingă Junts să dea sprijinul de care au nevoie separatiştii pentru a continua să conducă bogata regiune nord-estică. Dacă nu reuşesc să facă asta în următoarele două luni, noi alegeri vor fi convocate automat.

Sursă foto: Pixabay