La Sofia a avut loc o întâlnire de urgență a Grupului Național Operativ – GNO, a primului ministru și ministrului sănătății, la cererea lui Boiko Borisov.

S-a dezbătut situația privind răspândirea coronavirusului în Bulgaria și în întreaga lume și ultimele avertismente ale OMS legate de faptul că pandemia este în creștere.

Cel de-al doilea val de COVID-19

Din spusele lui Borisov a devenit clar că statul vrea să pregătească spitalele pentru cel de-al doilea val de COVID-19.

S-a discutat de asemenea modul de consolidare a capacității spitalelor cu paturi de terapie intensivă, pentru a fi pregătite în caz de nevoie. Premierul a ordonat ministrului sănătății să poarte discuții suplimentare cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și cu Uniunea Medicilor Bulgari cu privire la plata testelor și tratamentul clinic pentru COVID-19, astfel încât spitalele să aibă finanțare suficientă.

Trebuie să vă asigurați de haine, măști, ochelari. Totul trebuie să fie suficient și arhisuficient, a fost apelul lui Borisov la spitale.

Nu există niciun expert care să spună că acest flagel al modernității va trece, a rezumat premierul. El și-a reiterat nemulțumirea că UE continuă să nu aibă o politică unitară de combatere a pandemiei.

Se consolidează capacitatea spitalelor

În această situație, în opinia lui Borisov, este deosebit de important să se monitorizeze incidența în grupuri și să se continue controlul asupra măsurilor.

Președintele GNO, generalul Vențislav Mutafciiski, a fost de asemenea de acord că este importantă consolidarea capacității spitalelor.

Inspectorul principal din sănătatea publică, Angel Kunchev, a subliniat că valul virusului crește în Europa și în Balcani, subliniind că eforturile în Bulgaria sunt orientate către măsuri antiepidemice.

Directorul Centrului Național pentru Boli Infecțioase și Parazitare Todor Kantardzhiev a vorbit despre capacitatea laboratoarelor, care a fost extinsă semnificativ comparativ cu începutul epidemiei. Potrivit acestuia, este necesar să se monitorizeze cu atenție primele cazuri de infecție în grupuri mari.

Reprezentanții GNO au fost categorici că răspândirea COVID-19 începe și de la organizarea de sărbători festive și religioase.