„Obligaţiunile au primit aprobarea BNR pentru includerea în fondurile proprii ale băncii, întărind şi diversificând poziţia de capital a acesteia. Astfel, cu aceste fonduri, banca va sprijini clienţii săi în perioada dificilă pe care o traversăm şi va contribui la finanţarea sustenabilă a economiei româneşti”, a declarat James Stewart, vicepreşedinte Trezorerie şi Pieţe de Capital Raiffeisen Bank.

În premieră pentru piaţa de capital din România, Raiffeisen Bank a emis printr-un plasament privat în decembrie 2019, primele obligaţiuni subordonate în moneda locală având o maturitate de 10 ani, în valoare totală de 480 milioane lei şi un cupon de 3,5% peste ROBOR la 3 luni. Investitori unici au fost două instituţii financiare internaţionale: International Finance Corporation (IFC) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

„Această emisiune de obligaţiuni este utilă atât pentru Raiffeisen, cât şi pentru BVB, fiind o bună dovadă că piaţa de capital este un canal funcţional şi eficient de finanţare a societăţilor cu perspective de dezvoltare şi asigură, indirect, resursele necesare dezvoltării economiei naţionale. Sursele de capital sunt diversificate, pornind de la investitorii instituţionali străini şi locali şi continuând cu investitorii individuali, şi chiar cu persoane care nu au început să investească, dar doresc să-şi plaseze banii mai avantajos.

Fondurile private de pensii au active de circa 14 miliarde euro, iar depozitele la vedere (overnight) ale populaţiei depăşesc 23 miliarde euro. Prin urmare, vedem că pe plan local sunt suficienţi bani disponibili pentru finanţarea proiectelor societăţilor care caută finanţare pe piaţa de capital”, a spus Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, citat de Agerpres.

Banca a primit aprobarea ASF pentru prospectul de listare a obligaţiunilor pe 6 mai 2020. „Intrarea în această tranzacţie a celor doi investitori instituţionali ancoră, IFC şi BERD, demonstrează încă odată că activele unor investitori instituţionali internaţionali, atât cei strategici, cât şi cei care urmăresc pieţe emergente şi de frontieră (>700 miliarde de euro) pot fi atrase prin bursă dacă sunt create oportunităţi atractive de investiţii.

Aşadar, avem o nouă dovadă că investitori sunt, bani sunt, şi când se întâlnesc cu o oportunitate de investiţie într-o societate serioasă rezultă o tranzacţie reuşită. Pentru ca cele două părţi să se întâlnească este nevoie de un canal prin care să se pună în mişcare capitalul, iar bursa este unul dintre canalele prin care capitalul circulă chiar şi când alte surse de finanţare se mai restrâng”, a afirmat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.