După mai bine de un an de la primele cazuri de COVID-19 înregistrate la nivel mondial, cercetătorii din Austria au realizat o fotografie 3D a temutului virus. Cum arată imaginile cu virusul ucigaş?

Imaginile cu virusul SARS-CoV-2 sunt o premieră mondială

Până în prezent, am putut vedea doar reprezentări grafice ale virusului SARS-CoV-2, relatează Deutsche Welle.

Imaginile cu virusul vin acum în urma unui studiu realizat de compania Nanographic, o filială a Universităţii Tehnice din Viena. Fotografia 3D a coronavirusului a fost realizată după mostre îngheţate.

Click aici pentru imaginile 3D ale virusului

Până în prezent, toate imaginile agentului patogen care au fost distribuite erau animaţii pe computer, bazate pe estimări tehnice.

Cercetătorii din Austria s-au folosit pentru aceste imagini de particule extrase la Universitatea Tsinghua din Beijing, China. Ele au fost tratate prin tehnici de microscop crioelectronic, folosindu-se şi digitalizarea ulterioară a acestuia.

Compania Nanographic speră că imaginile realizate acum vor fi de ajutor oamenilor de ştiinţă care încearcă să înţeleagă cum funcţionează noul coronavirus.

“Contribuţia noastră la acest proiect a fost să oferim un proces digital care să proceseze imaginea pentru a vizualiza modelul cât mai clar”, au transmis reprezentanţii Nanographic.

Premierul Boris Johnson despre noua tulpină depistată în Marea Britanie

Boris Johnson a declarat vineri că varianta coronavirusului SARS-CoV-2 detectată iniţial în Marea Britanie în luna decembrie provoacă de asemenea o mortalitate crescută, în plus faţă de faptul că este mai contagioasă.

“Am fost informaţi astăzi că, în plus faţă de răspândirea mai rapidă, se pare că acum există unele dovezi că noua variantă poate fi asociată unui grad mai ridicat al mortalităţii”, a spus premierul.

Datele existente în prezent arată că ambele vaccinuri aprobate deocamdată în Marea Britanie sunt eficace atât împotriva variantelor anterioare ale SARS-CoV-2, cât şi a celor recent descoperite. Este vorba despre vaccinurile AstraZeneca/Oxford şi Pfizer/BioNtech, scrie Agerpres.

Mutaţia britanică a coronavirusului a devenit dominantă la Londra şi într-o parte a Angliei, provocând o creştere puternică a spitalizărilor şi deceselor. Sistemul sanitar britanic a fost copleşit de valul de internări, această mutaţie fiind în prezent semnalată şi în afara Marii Britanii.