Informaţie extrem de importantă! UE le dă bani studenţilor, msteranzilor şi doctoranzilor români, 20 de milioane de euro doar în primă fază. Mai mult decât atât, România poatre lua 85 de milioane de euro, bani europeni, în următorii şapte ani. Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, spune că este o noutate în țara noastră, iar sumele de care aceștia vor beneficia pentru dezvoltarea propriilor afaceri sunt cuprinse între 40.000 și 100.000 de euro.

Un nou tip de fonduri pentru studenți, masteranzi și doctoranzi

„Este o noutate pentru studenţi şi pentru masteranzi şi doctoranzi, pentru că ei de această dată pot să beneficieze de finanţare nerambursabilă pentru dezvoltarea propriilor lor afaceri. Este un program care în primă etapă are 20 de milioane de euro, urmând ca, pe măsură ce se depun cererile de finanţare, posibilitatea de suplimentare să ajungă la nivelul programului la 150 de milioane de euro.

Beneficiază de un grant care are o valoare minimă de 40.000 de euro, până la 100.000 de euro, în funcţie de numărul de locuri de muncă nou create, aşa încât studenţii pot să acceseze aceşti bani după ce au parcurs în prealabil cursul de antreprenoritat şi şi-au elaborat planul de afaceri, urmând ca mai apoi cele mai bune planuri de afaceri să fie selectate pentru a fi finanţate din fonduri europene.

Este o şansă a lor pentru ca să-şi poată valorifica cunoştinţele pe care le-au dobândit în timpul facultăţii, dar şi a noastră, ca ţară, ca să putem beneficia de cunoştinţele pe care le au din timpul facultăţii şi să le putem transfera în viaţă, sub forma acestor planuri de afaceri şi acestor businessuri pe care ei le propun pentru a fi implementate.”, a explicat Marcel Boloș.

Ministrul a mai spus că este vorba de un pachet de măsuri pe care Comisia Europeană l-a anunţat, iar România are obligaţia ca 15% din fonduri să le utilizeze pentru partea de susţinere a tinerilor şi mai ales în zona de antreprenoriat şi formare a lor din punct de vedere profesional.

Unde se pot depune cererile

Cererile se vor depune începând cu data de 15 iunie, la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman. Vreme de două luni de zile, aceste cereri pot fi depuse conform celor anunţate, şi mai apoi toate etapele pe care le-am amintit se vor parcurge astfel încât cele mai bune planuri de finanţare ale studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor să poată fi finanţate din fonduri europene.

Ce fel de proiecte sunt permise

Ministrul Marcel Boloş a mai explicat că pentru studenţi este foarte important să fie înţeles de către toţi că nu este importantă forma de specializare pe care au absolvit-o, este importantă afacerea pe care au propus-o.

„Noi, din punct de vedere al domeniilor unde vrem să fie dezvoltate aceste afaceri, le raportăm la strategia naţională de competitivitate pe care o avem la nivel naţional. De la industria creativă până la IT, robotică, automatizări, industriale, toate sunt domenii în care aşteptăm cu interes planurile de afaceri pe care studenţii le propun. Nu este nevoie de cofinanţare, este 100% grant de la UE. Aceasta este şansa de a dezvolta de către ei şi de a finanţa din bugetul UE această oportunitate pe care o au, fără cofinanţare din partea studenţilor”, a mai adăugat ministrul.