Vicepreşedintele CSA, Cornel Coca-Constantinescu, a spus la o conferinţă de specialitate organizată de XPrimm , că acest sistem este bazat pe aşa-numita concepţie de despăgubire directă prin care deţinătorii de poliţe RCA au posibilitatea ca, în momentul în care au calitatea de păgubit, să se poată adresa direct asigurătorului de la care au contractat asigurarea obligatorie.
"Avem un autovehicul A, cu asigurătorul A, şi un autovehicul B, cu asigurătorul B. În urma coliziunii între cei doi, conducătorul vehiculului A este vinovat. Păgubitul B se poate adresa propriului asigurător de la care a contractat poliţa RCA, iar acesta efectuează plata către respectiva persoană", a explicat Coca-Constantinescu.
După ce asigurătorul RCA al păgubitului a plătit dauna, problema trebuie să fie rezolvată între asigurătorul păgubitului şi asigurătorul celui vinovat de accident.
"Ea se va efectua aşa cum vom preciza în propriile regulamente de funcţionare, pentru că va apărea acea noţiune a casei de compensare, se va produce această compensare în timp real între asigurători, având ca bază de calcul dauna medie", a adăugat vicepreşedintele CSA.


Mai rapid cu 30 de zile

Potrivit acestuia, păgubitul ar putea beneficia de bani în cel mult 60 de zile, în condiţiile în care normele actuale prevăd 90 de zile.
"Eu cred că am putea să le coborâm la 60 de zile prin noul sistem, având în vedere că nu se mai scurtcircuitează această relaţie dintre un asigurat, care are calitatea de păgubit, în relaţiile pe care ar trebui să le aibă direct cu o societate de asigurări pe care nu o cunoaşte şi al cărei client nu este. Pe când, în situaţia pe care care noi o propunem, el va interacţiona direct cu asigurătorul de la care a cumpărat poliţa de asigurare respectivă",a mai spus reprezentantul CSA.

În opinia acestuia, acest sistem va da posibilitatea asigurătorului să-şi fidelizeze proprii clienţi şi să poată utiliza alte tipuri de marketing, astfel încât să poată vinde la pachet asiguraţilor şi asigurări Casco, nu doar RCA. Acest sistem de decontare directă pe RCA, care se foloseşte şi în Italia, ar putea fi implementat cel mai devreme la sfârşitul lunii 2012 sau la începutul anului viitor. 
‘Noi am făcut o evaluare a tuturor modelelor care funcţionează în Europa şi cred că cel mai apropiat de noi este modelul din Italia, pe care încercăm să-l implementăm şi în România’, a precizat Cornel Coca-Constantinescu.
Proiectul care modifică legislaţia secundară a fost deja transmis asociaţiilor de profil, UNSAR şi UNSICAR.