Preluarea președinției Uniunii Europene ar putea duce la creșterea infracționalităţii pe străzile din România, atrag atenția polițiștii. Potrivit evaluărilor făcute, furturile și tâlhăriile ar putea să fie mai dese și cu 20 la sută, pentru că poliţiştii vor fi ocupaţi cu misiuni legate de întâlnirile la nivel înalt de la București, susține Digi24. Poliţiştii spun că doar cu cârpeală se pot rezolva ambele nevoi, siguranţa publică şi implicarea în misiunile internaţionale. Deja s-a luat decizia mutării din provincie a unor poliţişti, în Capitală.

Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual menționează că “aceste forțe vor fi concentrate pe zona instituțională în situația preluării conducerii rotative și sigur că lipsa de securitate va fi suportată de omul de rând. Luăm polițiștii dintr-o parte și îi aducem aici”. La rândul său, Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL susține că “se încearcă cosmetizarea Poliţiei şi se aduc autospeciale noi din judeţele limitrofe Capitalei pentru ca totul să arate foarte bine”. Această decizie are efecte devastatoare în judeţele în care se diminuează numărul de poliţişti, avertizează sindicaliştii din poliţie. Potrivit lui Dumitru Coarnă, ca pondere vor fi furturile din locuințe, furturile din buzunare, furturile din auto, tâlhăriile! “Cred că va fi o creștere de până în 20, 25%.”, arată Coarnă.

Ministerul de Interne se va ocupa de cel puţin 20 de evenimente informale la care vor participa înalţi oficiali, directori şi şefi de agenţii din Uniune. Pentru ca la nivel înalt întânirile să se desfăşoare fără cusur, o parte din poliţiştii de la rutieră vor lăsa fluidizarea traficului deoparte şi vor asigura traseul coloanelor oficiale. Bogdan Toader, de la Brigada Rutieră, spune că pentru poliţiştii rutieri va fi o provocare. “Şi până acum au făcut eforturi enorme pentru a gestiona diversele probleme de sistematizare, indisciplină în trafic… Au acum o nouă misiune, aceea de a gestiona și coloanele oficiale care apar pe lângă traficul supra aglomerat. Bucureșteanul de rând, ele este obișnuit cu aglomerația, dar va reprezenta clar și pentru el o provocare”.

Datele Eurostat ne plasează printre ultimii din Uniune la numărul de poliţişti, cu 240 de ofiţeri la 100 de mii de locuitori. Ţări precum Cipru, Malta sau Grecia au cifre cel puţin duble. Potrivit lui Cosmin Andreica, în urma clasamentului realizat de Eurostat, România se află în coada clasamentului în condiţiile în care în numărul de poliţişti sunt luaţi în considerare şi poliţiştii din ansamblul Ciocârlia, structuri suport şi alţi poliţişti care sunt doar cu numele. Oficialii MAI spun însă că nu avem motive să ne temem. Misiunea României este pregătită din timp şi s-au luat în calcul toate variantele în aşa fel încât să nu ne confruntăm cu o creştere a numărului de infracţiuni.