Anul viitor se anunţă a fi un an greu pentru economia globală, iar industria IT nu va fi ocolită de criză.  Cei de la Computer World se avântă în a face o serie de predicţii legate de evoluţia pieţei IT în 2010.

Economia globală va şchiopăta în primul trimestru al anului viitor, iar industria IT va juca un rol important în revenirea acesteia. Produsele hardware vor fi cele mai cumpărate, iar telefonia mobilă va juca de asemenea un rol important. IDC prognozează o creştere de 3,2 procente a cheltuielilor globale din IT în 2010, la 1,5 trilioane de dolari, pieţele emergente fiind responabile pentru jumătate din această creştere.

Apple intră pe piaţa e-readerelor

Apple va dezvălui tableta multimedia/e-reader în primul trimestru al anului viitor. Oamenii vor sta la cozi lungi pentru a intra în posesia dispozitivului care, deşi va avea un design original şi o interfaţă prietenoasă, va costa o grămadă de bani. De asemenea, este posibil ca Apple să rupă contractul cu operatorul AT&T.

Carol Bartz va părasi Yahoo!

Carol Bartz, actualul CEO al Yahoo! nu se va mai afla la conducerea companiei până la sfârşitul anului viitor, iar compania va trece prin mai mult etape în care va încerca să se reinventeze punând mai mult accent pe tehnologie şi mai puţin pe scheme de marketing şi branding.

Oracle achiziţionează Sun Microsystems

Comisia Europeană va aproba în cele din urma achiziţia Sun pe care a blocat-o, considerând că prin preluare Oracle va elimina concurenţa aplicaţiei pentru baze de date MySQL a Sun Microsystems. Rivalii de la SAP, pentru a ţine pasul cu Oracle, vor cumpăra o companie din Statele Unite aflată în dificultate de ceva vreme. Referitor la achiziţii, tot la anul, Microsoft sau Research In Motion vor cumpăra Palm.

Google lansează un telefon mobil

Google va lansa propriul telefon mobil pe o piaţă tot mai competitivă. Până la finele anului viitor, mai mulţi utilizatori de BlackBerry vor renunţa la aceste dispozitive în favoarea iPhone. În ceea ce priveşte sistemele de operare pentru mobile, lansarea  Windows Mobile 7 va fi amânata pentru primul trimestru al anului 2011.

Reţele sociale vor continua să crească

În privinţa reţelelor sociale, acestea vor continua să evolueze şi anul viitor, iar companiile vor fi mai permisive în ceea ce priveşte folosirea Facebook, Twitter şi MySpace de către angajaţi.

SURSA: Computerworld