Chiar dacă anul acesta și poate și anul viitor sunt șanse mari ca situația să rămână una stabilă, ciferele fundamentale sugerează că o nouă criză nu este foarte departe.

De această dată, vinovate vor fi, nu băncile, ci chiar statele lumii, în principal marile puteri, care au acumulat datorii imense și care continuă să se bazeze pe stimuli de toate felurile. 

O spune însuși Nouriel Roubini, cunoscut profesor de economie și unul dintre puținii analiști care au prevăzut criza precedentă. 

„Pare un moment oportun să ne întrebăm când se va produce următoarea recesiune și de ce. Extinderea globală va continua probabil în acest an și în următorul. SUA se confruntă cu deficite fiscale mari, China continuă să dezvolte politici stimulative, iar Europa e într-o perioadă de revenire. Cu toate acestea, există mai multe motive pentru care pot apărea condiții pentru o recesiune globală și o criză financiară înainte de 2020.În primul rând, nu numai că stimulul economic actual din SUA va dispărea până în 2020, iar creșterea economică va fi mai mică de 2%. Având în vedere că stimulul fiscal din Statele Unite se va dovedi nesatisfăcător, Rezerva Federală va trebui să continue să crească dobânda până la aproximativ 3,5% la începutul anului 2020. „, a scris Roubini, într-un text pentru Financial Times.