Un imperiu al hainelor costruit cu greu

Unul dintre cele mai bune exemple este Amancio Ortega, cel mai bogat om din Europa și patronul Inditex, grup ce deține celebrele branduri Zara, Bershka și Stradivarius. Toată lumea a auzit de aceste magazine, dar nu mulți sunt cei care știu cum au luat naștere. În Spania șomajul este foarte ridicat, iar lumea afacerilor este dominată de dinastii, dar cu toate acestea, Amancio Ortega a reușit să își clădească un imperiu pornind de jos. Imperiu de care ne bucurăm cu toții în ziua de azi.

Copilărie în orașul textilelor

Antreprenorul s-a născut în anul 1936 în Villamanin, Spania, într-o familie extrem de modestă. Tatăl său lucra la căile ferate, iar mama sa era menajeră. La vârsta de 13 ani s-a mutat împreună cu părinții în La Coruna, centrul tradițional al industriei textile și a fost nevoit să renunțe la școală pentru a se angaja. De aici a început să își clădească un viitor de succes. A fost comis voiajor pentru un producător de cămăși de lux. Atunci, Amancio Ortega, a realizat că distribuirea hainelor este extrem de costisitoare și a considerat că ar putea economisi bani dacă magazinele respective și-ar produce singure articolele vestimentare. Această idee l-a făcut pe Ortega să ajungă azi, unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii, clasându-se pe locul șase în indexul miliardarilor realizat de Bloomberg, cu o avere estimată la 64 de miliarde de dolari.

Primul pas în carieră

În anul 1960, Ortega a devenit managerul unui magazin de haine adresat oamenilor cu bani din La Coruna, unde se realizau haine de calitate la prețuri reduse. Succesul obținut de pe urma acestui magazin, l-a motivat pe antreprenor să își deschidă propria afacere. La vârsta de doar 27 de ani, Amancio Ortega a deschis Confeccioness GOA. În anul 1975 a fost inaugurat celebrul magazin Zara, amplasat pe cea mai aglomerată stradă din oraș. Până în anul 1989 au fost deschise peste 100 de magazine în toată Spania.

Secretul succesului                             

Este simplu: Nu poți avea succes într-o afacere dacă nu te ocupi de ea. Asta ne-o demonstrează chiar Ortega, al cărui secret a fost controlul total asupra lanțului de producție și distribuție. Produsele ajungeau de pe planșa de desen pe rafturile magazinelor în cel mult trei săptămâni, iar pe raft nu erau ținute mai mult de patru săptămâni. Astfel, clienții vizitau cât mai des magazinul. Cu ajutorul unui sistem de logistică bine pus la punct, toate datele magazinelor erau centralizate, oferind informații importante conducerii. Așa se afla imediat ce produse au succes și care trebuie scoase imediat din circuit.

Averea totală a lui Amancio Ortega este de 64 de miliarde de dolari

În anul 1988 a avut loc extinderea afacerii și în afara Spaniei, astfel, a fost deschis primul magazin în orașul Porto din Portugalia. În următorii doi ani a pătruns și pe piața din Franța, SUA, Mexic, Grecia, Belgia sau Suedia. Ambiția l-a făcut pe Amancio Ortega să își mărească portofoliul cu noi firme de haine și nu numai. Așadar, în decurs de zece ani au luat naștere și magazinele „Pull and Bear”, „Massimo Dutti”, „Bershka”, „Stradivarius”, „Oysho” și apoi „Zara Home”. În anul 2003, grupul Inditex a ajuns și pe piața din România, deschizând întreaga suită de magazine în mai multe locații din țară.

Un miliardar modest

Este greu de crezut că poți vorbi despre modestie atunci când vorbești despre un om care deține o avere atât de mare. În ciuda sumei colosale pe care o deține, Amancio Ortega este un om simplu și foarte discret. Trăiește într-o casă în orașul care i-a deschis aripile, La Coruna. Se spune că mai deține o locuință obișnuită de care nu știe nimeni. De asemenea, antreprenorul obișnuiește să ia masa alături de angajații săi.

„În fiecare dimineaţă, dacă n-ai chef să te dai jos din pat, adu-ţi aminte că nu eşti încă printre cei bogaţi care-şi permit să doarmă cât vor şi-o să vezi ce chef de muncă te apucă mediat.”- Bill Gates

O lecție de viață

De multe ori, zerourile interminabile din drepturile averilor oamenilor de afaceri sunt rezultatul unor minți sclipioare antrenate de mii de ore de muncă. Amancio Ortega este un exemplu bun pentru tinerii ale căror aripi sunt tăiate, crezând că dacă nu te naști bogat, nu poți ajunge să ai succes. Dacă muncești cât poți pentru visul tău, este imposibil să eșuezi.