Mutare importantă pe piaţa auto mondială: giganţii Renault şi Daimler (compania-mamă a Mercedes-Benz) ar putea dezvolta în comun cel puţin un mod de autovehicul, continuând astfel parteneriatul început în 2010.

Ce tip de maşină ar putea produce Renault şi Daimler?

Constructorul auto francez Renault şi grupul german Daimler discută posibilitatea de a dezvolta în comun cel puţin un model de autoutilitară de mari dimensiuni. Acest nou proiect ar putea revitaliza un parteneriat care în ultima vreme a pierdut din elan, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.

Grupul Renault vrea să încheie noi parteneriate în domenii precum producţia de baterii pentru automobilele electrice, în încercarea de a-şi reduce costurile şi a îmbunătăţi marjele de profit. Grupul francez a înregistrat pierderi record de mai bine de 7 miliarde de euro în prima jumătate a lui 2020.

Proiectele comune ale celor două companii s-au redus în ultimii ani

Renault şi Daimler au un parteneriat începând cu anul 2010. Din păcate, proiectele comune ale celor două companii s-au redus în ultimii ani, după ce Daimler şi-a redus achiziţiile de motoare diesel produse de Renault, ceea ce a pus sub semnul întrebării viitorul acestui parteneriat.

Potrivit unor surse citate de Reuters, Renault şi Daimler ar putea să îşi combine unele capacităţi pentru a dezvolta următoarea generaţie de utilitare Renault Master, care sunt produse la uzina Renault de la Batilly, nord-estul Franţei. Sursele precizează însă că este posibil ca discuţiile să nu se finalizeze cu un acord.

Pandemia a crescut cererea pentru vehiculele utilitare; concurenţă acerbă pe acest segment

Cererea pentru utilitarele de orice dimensiune a crescut în contextul pandemiei de COVID-19, graţie exploziei livrărilor de produse comandate online de oamenii care au fost izolaţi în case. Autoutilitara de mari dimensiuni Renault Master este adecvată pentru livrările în mediul urban.

Francezii de la Renault se confruntă cu o concurenţă din ce în ce mai mare pe segmentul utilitarelor. Rivalii Ford Motor Co şi Volkswagen AG au anunţat anul trecut că, în conformitate cu alianţa încheiată în 2019, vor colabora pentru a dezvolta două noi utilitare.

De asemenea, noul producător auto Stellantis NV, creat luna trecută de pe urma fuziunii dintre Fiat Chrysler şi Peugeot, va combina şi el resursele şi capacităţile de producţie de utilitare ale celor două companii.