România se va încadra în acest an în obiectivul privind un deficit bugetar de 7,3% din PIB convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat vineri, la Atena, viceguvernatorul BNR Cristian Popa, potrivit Bloomberg.

„Cifrele arată promiţător, pentru că execuţia bugetară la nouă luni s-a plasat sub ţintă. Sper că cifrele anuale se vor plasa în intervalul planificat în programul multilateral de finanţare”, a spus Popa (foto).

Premierul în exerciţiu Emil Boc a anunţat, joi, că deficitul bugetar s-a plasat, la 1 octombrie, la 5,04% din Produsul Intern Brut (PIB) proiectat pentru 2009, faţă de obiectivul de 5,05% din PIB stipulat în acodrul cu FMI şi Comisia Europeană.

Fondul Monetar Internaţional a fost de acord, la începutul lunii august, după prima evaluare a acordului stand-by de împrumut, cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3% în 2009, de la proiecţia anterioară de 4,6%.

Venituri bugetare reduse cu 17 mld. lei

Noua proiecţie a pornit de la faptul că veniturile bugetare sunt prognozate să fie mai reduse în acest an cu 17 miliarde lei faţă de estimarea iniţială.

O misiune din partea FMI va vizita România pentru cea de-a doua evaluare a acordului stand-by după învestirea unui nou Guvern. Guvernul Boc 2 a fost demis în această săptămână printr-o moţiune de cenzură introdusă de PNL şi avizată de Parlament. Anterior, coaliţia de guvernare PSD-PDL s-a destrămat după retragerea social-democraţilor din Cabinet ca urmare a demiterii ministrului de Interne Dan Nica de către premierul Boc.

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pentru funcţia de premier pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu. Croitoru nu se bucură însă de sprijinul Parlamentului, unde PNL, PSD+PC, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale au format o majoritate care îl susţine pe primarul Sibiului, Klaus Johannis, la şefia unui nou guvern.

SURSA: Mediafax