LIVE TEXT. În aceste momente, preşedintele Traian Băsescu susţine o declaraţie de presă. Mai jos, cele mai importante declaraţii despre acciza pe carburant. Restul puteţi urmări în regim live text pe evz.ro

  • Am luat notă de intenția premierului de a renunța temporar la acciza pe motorină. Nu este în măsură să mă satisfacă, dar arată că este deschis dialogului.
  • Pot să arăt că au resurse să renunțe la acciza pe întregul an.
  • Nedumerire de ce s-a dus Voinea la Bruxelles.
  • Avem stabilit un calendar pentru a atinge un nivel al accizei. Onligația Romââniei: 359 euro/ 1.000 litri benzină. De la 1 ianuarie 2013, România avea acciză de 359,5 euro. Orice mărire de acciză ne face necompetitivi. La motorină: 330 euro/ 1.000 litri, obligație. La 1 ianuarie 2013, România aplica acciză 330,39 euro.Discuția cu Comisia Europeană este inutilă, România este în tratat.
  • Poziția guvernului crează condiții pentru continuarea discuțiilor. Aștept revenirea premierului, eu menținându-mi poziția că nu trebuie introdusă.

UPDATE: "Eu l-am informat pe preşedinte şi sunt convins că în felul acesta putem să vedem toate efectele. Să vă spun cinstit: dacă pot să nu o introduc (acciza pe carburant n.r.) deloc, n-aş introduce-o deloc’, a spus primul ministru, la sediul BNR.

Întrebat cum a primit propunerea preşedintelui de a amâna introducerea accizei pe carburant până la 1 iulie 2014, premierul a replicat: ‘Când nu ai nicio grijă să faci plăţile de zi cu zi, poţi să propui orice’.

El a spus că nu are în vedere reducerea bugetului Ministerului Dezvoltării, aşa cum a sugerat şeful statului subliniind că banii sunt destinaţi şcolilor, spitalelor, drumurilor judeţene şi locale, canalizării.

UPDATE. Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui, live text pe capital.ro, de la ora 18:30

El a precizat că ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a plecat la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii Comisiei Europene despre această temă, având consultări cu şi cu Fondul Monetar Internaţional, arată Mediafax. 
Premierul a explicat că, astfel, operatorii de transport marfă, care folosesc motorina drept carburant, nu vor mai suporta această acciză, pe care să o introducă în preţul bunurilor de consum.
El a precizat totodată că i-a informat atât pe preşedintele Traian Băsescu cât şi pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre această soluţie şi a explicat că pentru cele trei luni de amânare nu este necesar să fie redeschisă Legea bugetului, ci doar de recalcularea unor parametri de deficit aferenţi acestei perioade.
"Am discutat şi week-end şi astăzi Liviu Voinea a plecat la Bruxelles cu o anumită misiune din partea mea, aceea de a avea un acord final al Comisiei Europene pentru ca acciza de 7 cenţi să o aplicăm doar la benzină – benzina în România, ca preţ, este cea mai ieftină din toată Uniunea Europeană şi oricum nu afectează creşterea cu 7 cenţi economia în ansamblu- iar la motorină să amânăm, pentru moment, cu trei luni introducerea accizei, în aşa fel încât efectul asupra preţurilor bunurilor de consum să nu fie imediat, în aceste trei luni urmând să găsim soluţii dacă putem în continuare, doar pentru motorină, să avem un regim fiscal special", a spus Ponta.

Te-ar putea interesa și: