Conform unui comunicat transmis de IGPR, poliţiştii au indisponibilizat peste 7.300 de kilograme de petarde, baterii de artificii şi rachete din categoriile de pericol F2 şi F3, toate interzise pentru deţinere şi comercializare către publicul larg, în România.

Sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, poliţiştii din Sălaj, Vaslui, Bihor şi Vrancea documentează activitatea a două societăţi, care ar fi comercializat ilegal articole pirotehnice destinate utilizării exclusive a pirotehnicienilor către publicul larg, prin intermediul internetului, iar ulterior le-ar fi transmis către cumpărători folosindu-se de serviciile de curierat rapid.

În perioada 27 noiembrie – 9 decembrie, poliţiştii inspectoratelor de poliţie judeţene Sălaj, Vaslui, Bihor şi Vrancea au efectuat cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de „operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept” şi „comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni”.

Conform sursei citate, din cercetări a reieşit că o societate comercială ar fi comercializat ilegal, prin intermediul unei pagini de internet, articole pirotehnice, din categoriile de pericol F2 şi F3 şi ar fi transmis, din Cehia, colete către destinatari, prin societăţi de transport şi curierat rapid.

Ce au descoperit oamenii legii

Pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, au fost puse în executare mandate de autorizare a reţinerii, predării şi percheziţionării trimiterilor poştale, expediate de societatea comercială din Cehia.

Astfel, poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase din Bihor au descoperit aproximativ 2.500 de colete, care conţin aproximativ 7.000 de kilograme de articole pirotehnice, respectiv petarde, baterii de artificii şi rachete din categoriile F2 şi F3.

În același timp, poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase din Vaslui au desigilat 48 de colete, fiind inventariate aproximativ 335 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile de pericol F2-F3.

Totodată, poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase din Sălaj au indisponibilizat opt colete şi au inventariat aproximativ 51 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile de pericol F2-F3.

În ceea ce privește cele peste 7.300 de kilograme de petarde, baterii de artificii şi rachete din categoriile de pericol F2 şi F3, acestea au fost indisponibilizate în vederea confiscării deoarece, conform legislaţiei naţionale în România, acestea sunt destinate exclusiv utilizării de către pirotehnicieni, neputând fi comercializate către publicul larg.

Cercetările continuă pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.

De menționat este faptul că, potrivit legislaţiei naţionale, sunt interzise deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă T2 şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia integrităţii persoanelor, dar şi a bunurilor care ar putea fi distruse ca urmare a producerii de incendii prin utilizarea necorespunzătoare.