Întreaga Românie a rămas şocată în urma cazului petrecut la Piteşti, unde un bărbat de 63 de ani a murit în timpul unei intervenţii a poliţiştilor, imaginile amintind multora de cazul din Statele Unite al lui George Floyd.

Cei doi poliţişti care au participat la intervenţie, arestaţi preventiv pentru 30 de zile

Tribunalul Argeş a decis că cei doi poliţişti care au imobilizat victima trebuie să fie arestaţi preventiv. Ei sunt cercetaţi pentru lovituri cauzatoare de moarte şi purtare abuzivă. Raportul medico-legal preliminar indică faptul că decesul bărbatului din Piteşti a survenit prin asfixiere.

Oamenii legii vor sta în arest până pe 18 mai şi riscă până la 12 ani de închisoare, dacă vor fi găsiţi vinovaţi.

Marius Ștefan, prim-procuror la Parchetul Argeș: “Celor doi suspecți li s-a adus la cunoștință calitatea de inculpați, iar față de aceștia s-a formulat propunere de arestare preventivă, fiind sesizat în acest sens judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Argeș.”

“Răspunderea este individuală, nu e corect să punem semnul egal între tragedia de la Pitești și restul acțiunilor desfășurate de către Poliția Română. Cei vinovați vor plăti”, transmite şi ministrul de Interne, Lucian Bode.

Avocaţii contestă raportul legiştilor: O să solicităm o expertiză medico-legală în completare

Apărătorii celor doi poliţişti contestă însă concluziile medicilor legişti, indicând faptul că ar exista numeroase contradicţii, relatează Digi24.

Robert Georgescu, avocat: “O să solicităm o expertiză medico-legală în completare și o avizare a actului medical, pentru că sunt multe contradicții. Fracturile costale, în opinia noastră, sunt în urma resuscitării, se produc la majoritatea resuscitărilor, sunt cazuri clasice, iar aici sunt determinate ca fiind una din cauzele decesului.”

Şi liderul sindicatului local le ia partea oamenilor legii: “Dumneavoastră procedați în așa fel încât să discreditați imaginea poliției și a instituției, îmi pare rău, asta faceți”, le-a reproşat acesta jurnaliştilor.

Slaba pregătire a poliţiştilor, motivul acestei tragedii?

Cum s-a ajuns însă în această situaţie? Specialiştii dau vina pe slaba pregătire a agenţilor, care nu ştiu să intervină corect în astfel de situaţii.

Nicola Ababei, instructor în tehnici de autoapărare: “Persoana în cauză era și în vârstă, era și sub influența băuturilor alcoolice, efectiv a ajuns cum a ajuns, cu capul de pământ. Exact asta trebuia evitat. Persoana respectivă a suferit un șoc, un șoc fizic și emoțional în acel moment.”

Sursa foto: Dreamstime