„În contextul extinderii alarmante a numărului de infectări în cadrul personalului Ministerului Afacerilor Interne, unde s-a depășit numărul de 4300 de cazuri și au fost înregistrate nu mai puțin de 9 decese, ministrul Vela refuză categoric acordarea stimulentului de risc polițiștilor, având în vedere activitățile desfășurate de polițiștii din prima linie de contracarare a răspândirii acestuia”, afirmă sindicatul Europol.

Sindicatul menționează că au cerut acest lucru în mod repetat, încă din luna aprilie, fără niciun rezultat, în ciuda faptului că și ei sunt expuși la aceleași riscuri ca și cadrele medicale, profesorii angajații din DSP-uri sau cei din asistența socială.

„În data de 26.10.2020 a fost înregistrat la Senat proiectul de lege PL-x nr. 605/2020 pentru modificarea și completarea art. 7 din OUG nr. 43/2020 prin care trei parlamentari propun acordarea stimulentului de risc în cuantum de 2.000 lei pe luna, pentru funcționarii publici cu funcție specifică de polițist local din cadrul Poliției Locale și a 1.000 lei, pe luna, pentru funcționarii publici cu funcții generale și personal contractual din cadrul Politiei Locale, pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, din fondul de salarii al unității angajatoare, prin transfer de la bugetul de stat, de la titlul VI «Transferuri intre unități ale administrației publice» sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu aceasta destinație, prin ordonatorul principal de credite, sau din fonduri europene.

Nu putem asista decât la cea mai mare palmă dată polițiștilor din MAI, care în toată perioada pandemiei au fost la fel de expuși ca și angajații DSP-urilor sau prefecturilor, cadrele medicale, profesorii sau cei din asistență socială. Polițiștii nu au primit nimic, deși atât în perioada stării de urgență, cât și în starea de alertă au fost omniprezenți în linia întâi. Reamintim faptul că polițiștii sunt cei care au mers la domiciliile celor infectați cu noul coronavirus să verifice dacă aceștia respectă regulile izolării și tot polițiștii sunt cei care intervin în depistarea și identificarea persoanelor care nu respectă izolarea sau carantinarea”, mai spun sindicaliștii.

Polițiștii amenință cu proteste în perioada următoare ce vor duce la suspendarea serviciului polițienesc, similar cu protestul din acest an al judecătorilor și grefierilor.

„Având în vedere refuzul Ministerului Afacerilor Interne și a Guvernului de a acorda stimulentul de risc din fonduri europene nerambursabile polițiștilor aflați în linia întâi, cât și bătaia de joc la adresa acestora din partea parlamentarilor, care au fundamentat proiectul de lege pentru acordarea stimulentului de risc Poliției Locale în detrimentul Poliției Române, în perioada imediat următoare vom organiza ample mișcări de protest care vor duce până la suspendarea serviciului polițienesc, în mod similar cu protestul judecătorilor și grefierilor de la începutul acestui an când au blocat activitatea în instanțe.

Polițiștii au ajuns la capătul răbdării, pentru faptul că sunt considerați mingea de ping-pong a unei guvernări incapabile să acorde un drept meritat de polițiști, în condițiile în care stimulentul de risc este decontat din fonduri europene nerambursabile, iar conform declarației publice a ministrului finanțelor, de la debutul pandemiei, doar două treimi din bugetul alocat pentru aceste stimulente a fost cheltuit”, mai spun sindicaliștii Europol.