Într-o Europă care încă se luptă împotriva pandemiei, iar efectele daunelor economice sunt încă cunoscute, președintele CE, Ursula von der Leyen, și-a folosit, miercuri, primul său discurs despre statul Uniunii Europene, pentru a încerca să-i liniștească pe cei aproximativ 440 de milioane de cetățeni.

Von der Leyen și-a expus astfel viziunea pentru o Uniune post-COVID, care include adoptarea unor obiective și mai ambițioase pentru combaterea schimbărilor climatice și eforturi mai puternice pentru a stimula inovația digitală. Șefa Comisiei Europene a arătat că s-au învâțat câteva lecții din greșelile în gestionarea primelor luni ale crizei, propunând ca Bruxellesul-ul să aibă o autoritate mai mare în ceea ce privește politica de sănătate.

Discursul nemțoaicei a curprins inclusiv efortul Bruxelles-ului de a contribui la proiectarea și implementarea planurilor naționale de redresare și o inițiativă de combatere a rasismului. Dar și opiniile ei cu privire la relațiile cu SUA și China sau discuțiile comerciale post-Brexit cu Marea Britanie.

Von der Leyen nu a uitat nici drama refugiaților din insulele grecești, invocând, din nou, intenția UE de a revizui migrația și politicile de azil, după ani de eșecuri.Un plan privind migrația și azilul va fi făcut public pe 23 septembrie, înaintea summit-ului de la Bruxelles.

Însă centrul de greutate al discursului a fost fondul de redresare de 1,8 trilioane de euro, inclusiv o sumă fără precedent de datorii comune, pe care a propus-o ca răspuns la criza coronavirusului și pe care liderii UE au aprobat-o în iulie.

Unii oficiali ai UE consideră că a venit timpul ca toate planurile și toți banii să se concretizeze în acțiuni legislative. „Vrea să fie pe partea dreaptă a istoriei, până acum ceea ce a făcut a fost să planteze semințe”, a declarat Philippe Lamberts, un membru al Parlamentului European din partea Verzilor.

Dar, explică Politico, sarcina lui Von der Leyen, de a liniști nervii colectivi ai Europei și de a calma cetățenii europeni nu va fi ușoară. Cu economiile naționale susținute de împrumuturi de urgență, cu mii de întreprinderi care au suferit pierderi din cauza închiderilor și restricțiilor continue, cu milioane de oameni în șomaj sau cu riscul de a pierde locurile de muncă, precum și cu părinți care se tem că școlile ar putea fi închise în orice moment, anxietatea europenilor că pandemia nu este sub control și că lucrurile se vor înrăutăți sporește de la o zi la alta. Iar imaginea șefei CE în fața unui Parlament European gol nu face decât să întărească ideea că UE rămâne sub semnul neliniștilor.