Poliţia rusă a desfăşurat efective numeroase lângă tribunalul ce urmează să se pronunţe asupra plasării în detenţie a opozantului. Trebuie menționat că autoritățile au arestat până acum aproximativ 20 de persoane, conform reuters.com

Navalnîi se află în arest preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de încălcarea termenilor sentinţei cu suspendare pentru delapidare, într-un caz despre care el susţine că este o înscenare, dar care i-ar putea aduce, în urma deciziei de marţi a tribunalului, o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani şi jumătate.

Poliţia rusă a început arestările

Parchetul rus a anunţat luni că susţine cererea Administraţiei penitenciarelor de a comuta pedeapsa cu suspendare împotriva opozantului Aleksei Navalnîi într-o pedeapsă cu executare.

UE a cerut în mai multe rânduri eliberarea „imediată” a lui Aleksei Navalnîi, precum şi a susţinătorilor săi arestaţi în cursul manifestaţiilor organizate în ţară.

Peste 5.000 de persoane au fost reţinute în timpul protestelor de duminică. Aceste noi arestări au fost imediat condamnate de SUA, Canada şi de mai multe ţări ale UE.

Semnele de neliniște ale Kremlinului sunt în creștere

O organizație de susținători a raportat că, până duminică spre seară, la Moscova și în cel puțin alte orașe din Rusia, au fost arestați peste 5000 de oameni, deși mulți dintre ei au fost ulterior eliberați. Un număr nemaivăzut de mare de polițiști, cu căști negre, cu măști și cu armuri, au izolat practic centrul acestui oraș cu 13 milioane de locuitori, oprindu-i pe trecători la mare distanță de locul protestelor, verificându-le actele de identitate și întrebându-I ce caută pe-afară.

Marea desfășurare a forțelor de poliție a semnalat astfel îngrijorarea Kremlinului legată de capacitatea lui Navalnîi de a îi mobiliza pe criticii președintelui Vladimir Putin din toată Rusia, de la naționaliști până la liberali sau la oameni fără vreo anume ideologie.

Dar demonstrația de forță a arătat cât se poate de clar că Putin nu are de gând să dea înapoi. La puțin timp după ce secretarul american de stat, Antony Blinken, a condamnat „tacticile dure împotriva unor protestatari și jurnaliști pașnici”. Ministerul rus de Externe a dat publicității o declarație în care acuză Statele Unite că sprijină protestele, demersul înscriindu-se în „strategia (lor) de a bloca Rusia”.

Sursă foto: Reuters