Milioane de americani se confruntă cu mari probleme de ordin financiar în urma pandemiei de COVID-19, imaginile cu cozi kilometrice de oameni care aşteaptă o masă caldă gratis devenind virale în presă şi pe internet.

Văd multă durere în această ţară, mulţi oameni în pragul falimentului

Noul lider de la Casa Albă, Joe Biden, promite însă că va veni imediat în ajutor celor afectaţi de noua criză economică. Biden a promis, vineri, că va acţiona „rapid” în faţa dificultăţilor economice cu care se confruntă americanii. El a lăsat de înţeles că planul de salvare ar putea fi aprobat chiar şi fără sprijinul republicanilor, transmite AFP.

„Văd multă durere în această ţară, mulţi oameni care nu au locuri de muncă, mulţi sunt flămânzi, mulţi în pragul falimentului”, a declarat preşedintele de la Casa Albă. „Americanii aşteaptă ajutor de la guvernul lor (…) Voi acţiona şi voi acţiona rapid”, a subliniat Joe Biden.

Plan uriaş de ajutor de 1900 miliarde de dolari

Noua administraţie de la Washington a prezentat un plan de ajutor de 1,9 trilioane de dolari pentru redresarea economiei americane, care este în curs de redresare, cu o piaţă a muncii încă lentă în pofida unei uşoare scăderi a ratei şomajului în ianuarie. Adversarii republicani consideră totuşi această sumă prea mare şi contestă anumite măsuri ale acestui proiect.

„Aş vrea să o fac cu sprijinul republicanilor (…), dar pur şi simplu nu sunt pregătiţi să meargă atât de departe cât este necesar”, a spus Biden.

Compromis între republicani şi administraţia Biden?

Senatul american a aprobat vineri, la primele ore ale dimineţii, la limită, o moţiune bugetară care deschide calea adoptării în Congres în următoarele săptămâni – cu sau fără sprijinul republicanilor – a planului de ajutor economic în contextul epidemiei de COVID-19. Proiectul dorit de Joe Biden reprezintă prima mare măsura legislativă majoră a noului preşedinte, notează Reuters şi AFP.

Preşedintele Biden îşi doreşte să ajungă la un compromis cu tabăra republicană şi a întins mâna către aceştia pentru negocieri. Totuşi, Biden a avertizat că este gata să acţioneze şi fără ei, apreciind că statul trebuie să intervină în mod urgent într-un moment în care pandemia continuă să asfixieze economia americană.

Miercuri, Statele Unite au depăşit pragul de 450.000 de decese din cauza COVID-19.