Joia trecută, candidatul Joe Biden a promis să injecteze 700 de miliarde de dolari pentru a relansa producția americană după criza coronavirusului, un plan care se opune programului economic al lui Donald Trump, adversarul său la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Candidatul democrat la Casa Albă, care se luptă să-și relanseze campania electorală întreruptă de pandemie, a prezentat joi după-amiază o parte din acest plan, în timpul unei vizite la o fabrică din Dunmore, Pennsylvania, un stat-cheie cu ajutorul căruia speră să-l învingă pe Donald Trump pe 3 noiembrie.

Acest program ambițios prevede crearea a peste cinci milioane de locuri de muncă și înlocuirea celor pierdute din cauza crizei Covid-19, care a decimat economia americană și a făcut 18 milioane de șomeri. Programul combină investițiile în industria națională și în cercetare, o independență față de furnizorii străini, un ajutor pentru întreprinderile mici și o mai mare libertate pentru angajați de a adera la un sindicat, scrie Le Vif.

Joe Biden „nu acceptă viziunea defetistă potrivit căreia forțele automatizării și globalizării ne fac incapabili să ne păstrăm locuri de muncă sindicale bine plătite și să creăm mai multe în Statele Unite”, spune echipa de campanie a fostului vicepreședinte, susținut de mai multe organizații sindicale. „Industria americană era arsenalul democrației în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și trebuie să facă parte din arsenalul prosperității americane de azi, contribuind la relansarea economică a familiilor care lucrează”, a adăugat ea în prezentarea planului.

Cu acest proiect, Joe Biden speră să risipească îndoielile cu privire la capacitatea sa de a gestiona economia americană , în fața miliardarului și fostului magnat imobiliar. Victoria lui Donald Trump în 2016 s-a bazat în parte pe promisiunea de a relansa activitatea industrială americană după valuri de relocare și de a renegocia tratatele comerciale internaționale despre care a spus că sunt nefavorabile Statelor Unite.

De asemenea, planul prevede „cea mai mare mobilizare de investiții publice în aprovizionare, infrastructură, cercetare și dezvoltare de după cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat echipa de campanie a d-lui Biden.

După alegerea sa, Joe Biden va lansa şi un studiu privind punctele slabe ale lanțului de aprovizionare în sectoare precum echipamentele medicale, după ce, potrivit echipei sale, gestionarea greșită a pandemiei coronavirusului de către guvernul lui Trump a dus la penurii de echipamente de protecție, cum ar fi măștile chirurgicale.