Ministerul Economiei intenţionează să considere cheltuielile eligibile din programul de promovare a exporturilor ca fiind deductibile în valoare triplă, a declarat, marţi, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, într-o conferinţă pe tema capitalului autohton.

„Ce vom face este că vom considera aceleaşi cheltuieli care sunt acum eligibile în program, în schemele actuale, adică cazare, transport şi chirie, să fie triplu deductibile. Adică dacă dumneavoastră aveţi o firmă şi cheltuiţi 100 de lei pentru internaţionalizare, să vă deduceţi 300 de lei din profit, şi în felul acesta dumneavoastră alegeţi unde mergeţi şi la ce târguri alegeţi să participaţi, suportaţi evident dumneavoastră cheltuielile, dar le puteţi deduce într-un mod extins. Şi în felul acesta deschidem tot acest sistem pentru toţi antreprenorii din România, nu doar pentru câţiva, făcând şi un sistem mult mai transparent şi care chiar să fie dedicat pentru toţi. (…) Intenţionăm să implementăm această soluţie după ce operaţionalizăm toate schemele de ajutor de stat pe care statul român le-a promis anul trecut”, a afirmat Claudiu Năsui.

Sistemul funcționează în prezent ca un cartel

Ministrul Economiei a apreciat că în prezent programul de promovare a exporturilor funcţionează ca un cartel.

„În prezent, sistemul (de promovare a exporturilor, n.r.) funcţionează destul de cartelizat, centralizat. E o mână de oameni care decid la ce târg pot să meargă firmele din România pe banii statului şi apoi tot un grup restrâns de oameni face selecţia firmelor care se duc şi care nu se duc la acele târguri. Noi vrem să deschidem acest proces şi să-l facem într-un mod în care toate firmele din România au şansa să se internaţionalizeze, să îşi găsească pieţe de export, fără să mai treacă prin pixul unui ministru sau al unui organ al statului sau prin vreo centralizare sau vreo pâlnie oarecare”, a subliniat Claudiu Năsui.

Pe subiectul întreruperii în acest an a programului de promovare a exporturilor, ministrul Economiei a indicat că majorarea deficitului bugetar este mai importantă decât majorarea deficitului balanţei comerciale.

„Cred că nu există doar balanţa comercială, există şi deficitul bugetar. Avem un deficit bugetar enorm şi trebuie să ne întrebăm despre utilitatea banilor cheltuiţi (prin programul de promovare a exporturilor, n.r.), până la urmă sunt banii contribuabililor pe care îi cheltuim şi de aceea trebuie să fim foarte atenţi la ei. Deocamdată programul acesta există, e doar o chestiune bugetară, doar o alegere bugetară de cât de multe resurse alocăm pentru un program sau pentru altul”, a precizat Claudiu Năsui.