"Situaţia actuală este cu mult mai bună decât în ianuarie 2014. Acum avem o cifră de afaceri lunară de 15 milioane de euro şi o capacitate de producţie de circa 30%. Peste 70% din producţie merge la export. Activitatea actuală ne face să spunem că planul de organizare pentru evitarea falimentului este posibil, chiar dacă 30% din capacitatea combinatului poate părea o cifră mică", a precizat Gheorghe Piperea.

Pe 9 martie va avea loc Adunarea generală a debitorilor Oltchim, prilej cu care Gheorghe Piperea, partener coordonator al RomInsolv, Niculae Bălan, partener coordonator al BDO Business Restructuring şi Bogdan Stănescu, administrator special al Oltchim, vor prezenta planul de reorganizare a combinatului din Vâlcea.

"Avem din nou contracte pe o piaţă pe care există oportunităţi şi conjuncturi de care noi ştim să profităm. Stăm bine şi în ceea ce priveşte eficientizarea costurilor, reuşim să achităm la zi furnizorii, avem din nou contracte pe termen lung şi, cel mai important, Oltchim şi-a recăpătat prestigiul pe piaţa externă", a precizat Gheorghe Piperea.

Perioada de reorganizare a activităţii combinatului luată în calcul este de 3 ani, cu un an de prelungire.

"Perioada de patru ani este una bună pentru a vinde bine Oltchim, astfel încât creditorii să fie mulţumiţi. Evaluarea actuală pentru vinderea combinatului este de 307 milioane de euro, sumă pe care s-ar putea să o obţinem chiar începând cu sfârşitul anului 2015. Nu trebuie să uităm că Oltchim a închis luna ianuarie 2015 cu 700.000 de euro profit", a adăugat Piperea.

Principalii trei creditori ai Oltchim sunt: Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Electrica şi BCR.

Combinatul Oltchim se află în insolvenţă de doi ani şi s-a încercat în repetate rânduri privatizarea acestuia, dar fără succes, ultimul termen fiind 15 decembrie, când niciun investitor nu a fost interesat de societatea vâlceană, care are datorii istorice de aproximativ 800 de milioane de euro. AGERPRES