"Doamnă Le Pen, poporul francez este ataşat de euro, ştie că ieşirea din zona euro ar fi o tragedie şi o sinucidere", a declarat, luni, Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice, într-un interviu acordat Bloomberg TV. 

Conform unui sondaj de opinie publicat luni, candidatul independent de centru Emmanuel Macron l-ar învinge la mare distanţă pe liderul de extremă-dreapta Marine Le Pen în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa, însă rezultatul unei confruntări între şefa Frontului Naţional (FN) şi conservatorul Francois Fillon este mai strânsă ca oricând. Conform sondajului OpinionWay, Marine Le Pen ar urma să obţină 42% din voturi, comparativ cu 58% pentru Fillon, în cazul în care conservatorul, puternic afectat de un scandal în legătură cu activitatea presupus fictivă a soţiei sale ca asistent parlamentar, ar ajunge în turul al doilea. Este cel mai ridicat procentaj pentru Marine Le Pen pentru turul al doilea dintre sondajele din acest an. Marine Le Pen este cotată cu 26% pentru primul tur, comparativ cu 22% pentru Macron. 

"Ieşirea Franţei din zona euro ar fi o tragedie pentru zona euro şi o catastrofă pentru Franţa", le-a declarat jurnaliştilor Moscovici la Bruxelles. 
"Dacă Franţa renunţă la euro, ăsta ar putea fi sfârşitul proiectului european", a avertizat comisarul european pentru afaceri economice. 

În timp ce economia franceză se redresează lent după o perioadă prelungită de stagnare, "cel mai mare risc rămâne cel politic – estimările sunt condiţionate de eşecul lui Marine Le Pen în alegerile prezidenţiale", apreciază Maxime Sbaihi, analist la Bloomberg Intelligence. 

În 4 februarie, Marine Le Pen şi-a lansat campania electorală pentru prezidenţiale cu un program de guvernare care conţine 144 de propuneri, printre care renunţarea la moneda euro şi un referendum cu privire la ieşirea din Uniunea Europeană. 

Printre principalele propuneri din manifestul electoral al lui Le Pen se află şi un posibil "Frexit". În viziunea Frontului Naţional, tratatul UE ar trebui renegociat, nu ar trebui să mai existe moneda unică, nici uniunea vamală şi nici reguli de contribuţie la bugetul comunitar sau legislaţia europeană să aibă întâietate în faţa legislaţiei locale. Dacă ţările membre UE nu sunt de acord cu aceste propuneri, Marine Le Pen îşi doreşte declanşarea unui referendum cu privire la statutul de membru în UE la şase luni după alegeri, în cazul în care devine preşedinte. 

Marine Le Pen promite şi scăderea impozitelor pe venit şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii, vrea să scadă vârsta de pensionare la 60 de ani de la 62 în prezent, să dea alocaţii pentru copii indiferent de veniturile părinţilor, să reducă preţul utilităţilor şi să menţină săptămâna de lucru de 53 de ore. 

De asemenea, numai cetăţenii francezi ar avea dreptul la educaţie gratuită, iar firmele care angajează străini ar fi nevoite să plătească o taxă de 10 % din salariile lor. 

AGERPRES