IATA estimează că, la nivel global, pierderile provocate industriei în contextul pandemiei sunt de peste 252 de miliarde de dolari până acum și că ele vor continua să crească. Deja 55 de companii aeriene, printre care Air India, Emirates, Etihad și Transavia, își țin toată flota la sol din cauza restricțiilor și multe altele sunt în pragul de a face același lucru.

Într-o scrisoare deschisă trimisă de către directorul general (IATA), Alexandre de Juniac, lideriii G20 sunt avertizați că industria transporturilor aeriene este în pericol. ”Pe măsură ce criza s-a agravat, multe companii aeriene au plătit mai mulți bani pe rambursări de bilete pe cât au încasat din emiterea de bilete noi. În consecință, companiile au epuizat rapid rezerva de bani cash care este în general dimensionată pentru o supraviețuire de două luni” a spus Alexandre de Juniac.

În Europa, cele mai afectate țări sunt Germania, Spania și Franța. Potrivit IATA, Spania a avut cu 93,7 milioane de pasageri mai puțin de la începutul crizei, ceea ce a dus la pierderi de 13 miliarde de dolari. Declinul transporturilor aeriene a pus în pericol 750.000 de locuri de muncă și a tăiat aproape 50 de miliarde de dolari din contribuția la economia Spaniei.

Operatorii germani au raportat cu 84,4 milioane mai puțini pasageri, pierderi de 15 miliarde de dolari, 400.000 de locuri de muncă în pericol și 28 de miliarde de dolari pierduți de economia Germaniei.

În franța s-au vândut cu 65 de milioane de bilete de avion mai puțin, ceea ce a tăiat 12 miliarde de dolari din veniturile companiilor aeriene, punând în pericol 318.000 de locuri de muncă și sacrificând 38,5 miliarde de dolari din economia franceză.

În Europa, industria transporturilor aeriene este un veritabil motor economic, susținând nu mai puțin de 12,2 milioane de locuri de muncă și aducând 823 de miliarde de dolari la Produsul Intern Brut cumulat.

Nici în Statele Unite situația nu este prea bună. De la finalul lunii ianuarie și până în prezent, acțiunile companiilor aeriene americane au scăzut cu peste 30%, iar prețurile biletelor s-au prăbușit. Pe 25 martie, Senatul american a adoptat un pachet de sprijin prin care, printre altele, va susține și industria transporturilor aeriene. 25 de miliarde de dolari vor primi transportatorii de persoane, 4 miliarde cele de mărfuri și 17 miliarde companiile care sunt de importanță strategică. Rămâne însă de văzut dacă aceste măsuri vor fi suficiente în condițiile în care criza COVID19 este încă la început în Statele Unite.