Dupa recenta perioada de scadere, dolarul pare ca s-a stabilizat. De fapt, este unul dintre putinele instrumente financiare pentru care putem spune ca, cel putin pentru moment, trendul de scadere s-a oprit. Intr-un climat economic global in care incertitudinea este maxima si evitarea, sau macar limitarea riscului cu orice pret, pare ca a devenit politica dominanta a marilor fonduri de investitii, iata ca dolarul se ridica din propria cenusa si se opune din rasputeri scaderii.




Care ar putea fi motivatia? Este bine cunoscuta deja furtuna recenta din pietele financiare. Principala motivatie invocata: teama de inflatie. Activele cu cele mai mari cresteri au cazut in dizgratia fondurilor de investitii si au inregistrat, in ultimele saptamani, scaderi extrem de abrupte. Ma refer atat la pietele de marfuri, cat si la cele de capital, fie ele emergente sau nu. Practic, cotatiile s-au “verticalizat” in jos, si cifre ca -2% sau




-3% de scadere zilnica nu mai mira pe nimeni. O parte din indicii bursieri au pierdut tot ceea ce castigasera de la inceputul anului si pana in prezent. Procentual, cel mai mult au avut de suferit pietele emergente, unde scaderea este de aproximativ 15% fata de maximele anului. Iesirea din pietele de capital (atat cele emergente, cat si cele consacrate) si “parcarea” banilor in alte active considerate mult mai sigure atrage automat si o conversie valutara. De aceea, monedele tarilor emergente s-au depreciat recent in fata dolarului si a euro. Activele cu siguranta sporita au fost instrumentele de trezorerie, atat cele europene, cat si cele americane, iar presiunea sporita de cumparare a determinat scaderea randamentelor.



Spre exemplu, randamentul bundurilor la 10 ani a scazut, in ultimele doua saptamani, de la 4,07%, la 3,88%, in timp ce acela al bondurilor americane a scazut de la 5,19% la 5,02%. Cum ponderile au fost aproximativ egale, cotatia EUR/USD nu a capatat un trend nou si s-a tranzactionat intr-un interval cuprins intre 1,2700 si 1,2900, oscilatiile destul de bruste fiind dictate doar de datele macroeconomice (destul de contradictorii) survenite intre timp. Toti incearca din rasputeri sa raspunda la intrebarea: “va ridica FED dobanda la 5,25% la sedinta de luna viitoare sau o va lasa neschimbata?” Cei care cred ca da se tem ca FED va exagera si va frana cresterea economica. Cei care cred ca nu se tem ca inflatia va deveni un pericol. Cum FED a anuntat ca anticipeaza o reducere a activitatii economice in a doua parte a anului, iar preturile la materii prime si energie au scazut dramatic in ultima perioada, si eu ma tem ca vom ramane in iunie cu dobanda dolarului la 5%…