Cea mai recenta propunere: indicele “Capital”

Piata derivatelor este intr-o crestere sustinuta. Ce e de facut pentru ca aceasta crestere sa continue, explica presedintele BMFMS, Teodor Ancuta.





Capital: Ce fel de investitori sunt preponderenti la BMFMS? Cei institutionali, ca la BVB, sau sunt mai prezenti micii investitori?

Teodor Ancuta: La ora actuala, micii investitori sunt mai prezenti. Totusi, exista semnale in piata care indica si patrunderea fondurilor de investitii si a altor investitori de talie, remarcandu-se in ultima vreme introducerea unor ordine mari in anumite sesiuni de tranzactionare.


Capital: Cu ce noutati ne va “delecta” BMFMS in perioada urmatoare?

Teodor Ancuta: Dezvoltarea pietei futures este o preocupare constanta a bursei din Sibiu. Suntem pregatiti sa lansam noi instrumente derivate, cum ar fi Sinteza, Biofarm sau Broker, dar si scadentele la 9 si 12 luni, care se vor constitui ca un avantaj major pentru hedgerii valutari si de portofoliu. Dorim sa implementam rapid si derivatele pe indici, pe aur si alte produse.


Capital: In toate sondajele de pe site-uri de profil, la capitolul “cel mai asteptat si mai util produs din partea de derivate”, conduce detasat segmentul indicilor bursieri. De ce nu are si Romania asa ceva?

Teodor Ancuta: Sibiul a cunoscut o experienta de tranzactionare a derivatelor pe indici intre 1998 si 2001, cand a fost tranzactionat indicele BET. Incercari au mai fost, bursa sibiana tranzactionand in 1997 un indice propriu – BMS 1. In prezent, nu se tranzactioneaza astfel de produse, deoarece, inca din 2004, de cand se vorbeste de fuziunea BMFMS –BVB, asteptam sa se hotarasca tranzactionarea pe platforma de la Sibiu a derivatelor pe unul dintre indicii BVB, asa cum este stipulat in protocolul de colaborare semnat de ambele parti.


Capital: De ce nu a functionat tranzactionarea BET la BMFMS ?

Teodor Ancuta: In cei trei ani in care a fost tranzactionat indicele BET, Legea nr. 52 nu permitea fostelor SVM –uri sa tranzactioneze derivate si volumele erau mici.



Capital: Pe viitor credeti ca tranzactionarea pe indici va insemna in Romania tot contracte pe BET sau vor aparea indici noi in prim plan, cum sunt cei lansati de Financial Times la Londra sau de Standard & Poor’s la New-York?

Teodor Ancuta: Chiar daca multi dintre intermediarii din piata si dintre clienti afirma ca BET este un indice statistic si nu unul comercial, sunt de parere ca trebuie sa lasam piata sa hotarasca acest detaliu. Noi nu ne propunem sa mergem pe un singur indice si, indiferent care dintre ei va functiona ca instrument derivat, fie ca e vorba de BET, BET –FI sau BET –C, piata va fi cea care isi va spune cuvantul si va ilustra care este mai eficient. Totodata, pe viitor este posibil sa apara indici noi, in masura in care se va contura o necesitate in acest sens.


Capital: Daca ar aparea ceva nou in acest domeniu, din ce directie credeti ca ne putem astepta la asta?


Teodor Ancuta: Institutiile bursiere sunt si vor ramane cele mai in masura sa faca acest lucru. In ceea ce priveste noutatile in domeniu, chiar bursa sibiana a derivatelor pregateste aparitia unui indice. Consiliul de Administratie al Bursei a aprobat un indice numit CAPITAL, menit sa reflecte evolutia actiunilor tranzactionate la BMFMS. Momentan, inca se lucreaza la istoricul si cartea indicelui si in cel mai scurt timp dorim ca mass-media sa-l poata anunta zilnic. Mai mult, specialistii nostri lucreaza la un indice sectorial financiar, numit SIBEX 9, care va reflecta evolutia derivatelor pe SIF-uri, banci si SSIF Broker, si care vrem ca cel tarziu in trimestrul IV sa fie in piata.


Capital: Cum mai merge fuziunea cu BVB?

Teodor Ancuta: Totul depinde de modalitatea in care se va face redistribuirea actiunilor catre SSIF-urile care nu sunt actionare la Sibiu. Din cele 68 de SSIF existente la ora actuala, 30 detin actiuni la bursa derivatelor, in timp ce 38, nu.


Capital: Daca nu iese fuziunea vor avea bani actionarii sa urce capitalul social la cinci milioane de euro? Eventual, aveti de gand sa iesiti chiar pe piata de capital pentru a va finanta? Am putea vedea BMFMS listata la BVB?


Teodor Ancuta: Daca in maximum doua luni fuziunea nu se va finaliza, bursa din Sibiu va fi nevoita sa majoreze capitalul social la o valoare de cinci milioane de euro pana in decembrie 2006. Avem in vedere in primul rand o dublare a capitalului social pana la un milion de euro si o oferta publica de vanzare de actiuni la pretul de 200 RON /actiune cu o prima de emisiune de 600 RON, care va fi inclusa in capitalul social, aceasta fiind cea mai rapida modalitate de majorare. Este, de asemenea, posibil ca BMFMS sa iasa pe piata de capital fie prin listarea actiunilor la BVB, fie pe o piata straina.


Capital: Bursa din Sibiu este una de hedging sau una speculativa?

Teodor Ancuta: Institutia noastra se contureaza ca mediu propice ambelor categorii de investitori. Dominanta este partea speculativa, fara a insemna ca cea de hedging nu are o activitate intensa. In procentaje, cred ca 70 % revine speculatorilor si 30 %, hedgerilor.


Capital: S-au inghesuit exportatorii sa tranzactioneze derivate pe euro/leu dupa sfarsitul lui 2004 ?

Teodor Ancuta: Inainte de anul 2004, importatorii si exportatorii preferau sa se protejeze prin intermediul pietei futures. Dupa 2004 volumul contractelor Leu-Euro a scazut in anul 2005. Aceasta deoarece intermediarii autorizati sa tranzactioneze pe piata de la Sibiu au fost SSIF-urile, si nu le-au oferit clientilor lor acest produs, fiindu-le mai usor sa le ofere numai actiuni, iar bancile le-au oferit clientilor contracte forward, .


Consideram ca, in viitor, cei care doresc sa faca hedging valutar si speculatorii vor reveni la piata futures care este mult mai atractiva decat contractele forward. Sunt hedgeri care doresc sa execute mii de contracte, dar nu-si gasesc contrapartea si aceasta datorita intermediarilor SSIF-uri care nu le prezinta clientilor acest produs.

Carte de vizita



Este unul dintre pionierii pietei de capital romanesti, cu experienta inca de la punerea bazelor acesteia dupa 1990.


Presedinte si Director General al Bursei Monetar Financiare
si de Marfuri Sibiu de la infiintarea acesteia, in 1994.



Participant la redactarea si finalizarea legislatiei privind piata de capital romaneasca.


Cursuri de specializare in Romania si Statele Unite privind instrumentele financiare la termen.


Autor al mai multor lucrari de specialitate in domeniul bursier.

Derivatele pe indici ar putea reveni In Forta la BMFMS

“Consiliul de Administratie al Bursei a aprobat un indice numit CAPITAL, menit sa reflecte evolutia actiunilor tranzactionate la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri de la Sibiu.”

Teodor Ancuta, presedinte BMFMS