Rata şomajului a coborât la 6,9% în octombrie, de la 7,9% în luna precedentă, a anunţat vineri Departamentul american al Muncii. Luna trecută au fost create doar 638.000 de noi locuri de muncă, faţă de 672.000 de slujbe în septembrie şi nivelul record de 4,781 milioane în iunie. Este cel mai redus număr de locuri de muncă nou create de când a început redresarea pieţei muncii, în mai. Cele mai multe slujbe noi sunt în industria ospitalităţii, a serviciilor profesionale şi de afaceri, conform agerpres.ro

Piaţa forţei de muncă din SUA este sub presiune

De asemenea, cifrele oficiale diferă uşor de estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe crearea a 600.000 de locuri de muncă în octombrie şi scăderea ratei şomajului la 7,7%.

Datele statistice referitoare la numărul de noi locuri de muncă şi cele referitoare la rata şomajului sunt calculate pe baza a două anchete diferite, una derulată în rândul companiilor şi alta în rândul gospodăriilor, ceea ce explică existenţa unor diferenţe între ele.

La mijlocul lunii octombrie cel puţin 21,5 milioane de americani primeau ajutor de şomaj. Numărul celor care nu lucrau de mai mult de şase luni a urcat cu 1,2 milioane, la 3,6 milioane în octombrie. De asemenea, numărul celor care lucrau part-time din motive economice a urcat cu 383.000, la 6,7 milioane.

Datele publicate joi arată că numărul americanilor care au depus săptămâna trecută cereri pentru alocaţii de şomaj a scăzut uşor, deşi rămâne la un nivel extrem de ridicat, ceea ce indică o încetinire a redresării pieţei forţei de muncă în urma pandemiei.

Departamentul Muncii din SUA a anunţat că numărul cererilor pentru ajutorul de şomaj s-a situat la 751.000 în săptămâna ce s-a încheiat în 31 octombrie, comparativ cu nivelul de 758.000 înregistrat în săptămâna precedentă şi faţă de recordul de 6,87 milioane într-o săptămână din martie. Analiştii se aşteptau la un număr de 732.000 de cereri săptămâna trecută.

Piaţa forţei de muncă din SUA este sub presiune după ce pandemia a paralizat economia, cu greu s-au recâştigat aproximativ jumătate din cele 22,2 milioane de locuri de muncă pierdute în martie şi aprilie. Ritmul reangajărilor a încetinit, de la 4,8 milioane de locuri de muncă create în iunie, la 628.000 în octombrie.