Potrivit sursei citate, veniturile companiilor româneşti de software şi servicii IT au crescut cu 13%, în 2014, comparativ cu anul anterior, ajungând la 2,42 miliarde de euro.

Prognoza pentru 2015 indică o creştere de 14% a veniturilor industriei, iar rata de creştere anuală medie estimată pentru următorii 3 ani este de 11%.

Pe de altă parte, din totalul veniturilor, aproximativ 65% au provenit, în 2014, din exporturi, în creştere faţă de anul anterior, când ponderea exporturilor în veniturile din software şi servicii ale companiilor româneşti era de 60%.

La modul general, anul trecut industria IT&C a înregistrat cea mai mare pondere în Produsul Intern Brut de până acum, respectiv 6%, din care 2,5% a fost generat de segmentul software şi servicii.

În ceea ce priveşte potenţialul teoretic al industriei de software şi servicii informatice din România, vicepreşedintele pentru România şi Europa Centrală şi de Est /CEE/ al PAC, Eugen Schwab, apreciază că acesta poate depăşi 6 miliarde de euro, până în anul 2020.

Studiul citat relevă, de asemenea, că veniturile realizate de companiile româneşti în ţară provin, în proporţie de 32%, din proiecte derulate pentru administraţia publică, 16% pentru clienţi din industria producătoare, 14% pentru clienţi din zona financiar-bancară, 9% pentru companii telecom şi 8% pentru clienţi din domeniul utilităţilor.

La export, veniturile provin de la clienţi din industria producătoare (40%), clienţi din domeniul serviciilor (17%), din zona financiar-bancară (16%), din retail (11%) şi din asigurări (5%).

Cercetarea 'Software and IT Services in Romania' reprezintă un proiect ANIS, realizat de către Pierre Audoin Consultants (PAC) în perioada februarie-iunie 2015, şi se află la a doua ediţie. Prima ediţie a studiului a fost publicată în noiembrie 2013.AGERPRES