Piaţa de electronice şi electrocasnice din România a crescut cu aproape 15%, comparativ cu primul trimestru din 2014, până la valoarea de 445 de milioane de euro. Toate sectoarele, electrocasnice mari, electrocasnice mici, telecom, electronice, imprimante şi multifuncționale au avut, în primul trimestru, o evoluţie pozitivă, cu creşteri de două cifre, mai puţin sectorul foto, care este în continuare pe un trend negativ, înregistrând o scădere de -5%. În primul trimestru din 2014, piaţa foto avea o valoare de cinci milioane de euro, o performanță cu aproape 40% mai slabă decât în primul trimestru din 2013. La finele anului trecut, piaţa şi-a revenit uşor, datorită DSLR-urilor, care au avut pentru prima dată în 2014 un trend pozitiv, dar şi a camerelor cu lentile interschimbabile, care au înregistrat o creștere de două cifre.

Sectorul foto este în transformare

Piaţa foto nu este în scădere pentru că nu mai există interes pentru aparate foto, ci este vorba de o consolidare a pieţei, conform reprezentanţilor F64, cel mai mare retailer foto din ţară, care deţine cel mai mare showroom foto-video din Europa de Sud-Est. „Când au debutat aparatele foto digitale, piaţa lor a crescut greu. Acum, este vremea celor mirrorless şi a compactelor premium. Nu este vorba de o scădere pentru ca oamenii nu mai cumpără, ci este vorba de o stabilizare a pieţei. Cei care şi-au dorit şi au avut nevoie de echipamente, le-au cumpărat şi doar achiziţionează accesorii pentru acestea“, au declarat pentru Capital reprezentanţii F64.

Telefoanele inteligente au incluse camere foto din ce în ce mai performante, care fac inutilă achiziţia unui aparat foto compact. Oficialii F64 recunosc că utilizatorii folosesc din ce în ce mai mult telefoanele mobile pentru a captura imagini. „Oamenii folosesc şi telefoanele pentru a face fotografii. Aparatul foto nu exclude telefonul. Chiar am putea spune că vedem din ce în ce mai multe fotografii şi clipuri pe reţelele sociale, ceea ce înseamnă că lumea prezintă un interes crescut în ceea ce priveşte arta vizuală. Instagram are un număr de utilizatori în creştere, YouTube este o platformă foarte populară pentru videoclipuri. Consumul de imagine este ridicat“, apreciază oficialii F64.  Cele mai vândute aparate foto în prezent sunt cele care se conectează la internet şi care permit transferul facil al fotografiilor sau al clipurilor. „Foarte dorite sunt aparatele care dispun de funcţie Wi-Fi sau NFC, prin intermediul cărora utilizatorii pot trimite fotografiile din aparat pe alte device-uri mobile. Apoi, este importantă funcţia video şi calitatea filmării, deoarece din ce în ce mai mulţi utilizatori sunt interesaţi de filmare. Piaţa este în transformare şi aceasta este dictată de modul în care este consumată informaţia, fie fotografie, fie video. Trăim într-o lume multiscreen, iar oamenii vor dori să-şi interconecteze dispozitivele, vor dori să transfere rapid pozele de pe aparat pe telefon şi pe tabletă. Vorbim astfel de o interconectare, iar noi am început, încă din 2013, să oferim şi dispozitive mobile pentru a ne completa gama de echipamente pentru utilizatorii noştri“, precizează reprezentanţii F64.

Aparate foto deghizate în telefoane

Producătorii de telefoane mobile au început, în ultimii ani, să introducă camere tot mai performante, iar odată cu moda selfie-urilor, camerele frontale au câştigat tot mai mulţi megapixeli. Telefoanele mobile cu cele mai bune camere de pe piaţă sunt în prezent Samsung Galaxy S6, Apple iPhone 6, LG G4 şi Huawei P8. Camerele de pe Galaxy S6, nu sunt doar performante, ci şi rapide. Camera principală are 16 MP, iar cea secundară 5 MP. Având o diafragmă F1.9, imaginile sunt de calitate chiar și în medii întunecate. Telefonul include şi funcțiile Auto Real-time High Dynamic Range (HDR), Smart Optical Image Stabilization (OIS) și IR Detect White Balance. Camera foto poate fi accesată în doar 0,7 secunde, printr-o simplă apăsare dublă a butonului home.

Camera foto de pe iPhone 6 este considerată cea mai bună cameră de acţiune. Aceasta are 8 MP, o diafragmă de F2.2 şi un sistem de autofocus extrem de rapid.  Telefonul beneficiază de algoritmi care îmbunătăţesc detaliile, contrastul şi claritatea fotografiilor atunci când sunt capturate. Camera dispune de HDR automat, detectare facială îmbunătăţită, mod rafala, geoetichetare foto şi mod temporizator. În ceea ce priveşte înregistrarea video, aceasta se realizează la 1080p (30 sau 60 fps), iar utilizatorii pot fotografia în timp ce înregistrează video.

Una dintre cele mai bune camere care se găseşte într-un telefon este cea de pe LG G4. Sud-coreenii au proiectat camera foto de 16 MP cu scopul clar de a permite realizarea unor imagini excelente, chiar și în condiții slabe de iluminare. Camera dispune de deschidere F1.8 care permite ca o cantitate de lumină cu 80% mai mare să atingă senzorul.  G4 oferă utilizatorilor posibilitatea să controleze în mod direct focalizarea, viteza de expunere, ISO, compensarea expunerii și balansul de alb pentru fiecare poză în parte. Fotografii avansați pot, de asemenea, să salveze imaginile în format RAW, în plus față de JPEG, pentru posibilități de editare mai precise fără pierderea detaliilor. Cameră foto este completată de către senzorul Color Spectrum Sensor (CSS), primul de acest fel disponibil pe un smartphone. CSS îmbunătățește acuratețea culorilor prin citirea precisă a valorilor RGB ale luminii ambientale și lumina infraroșie reflectată de către obiecte. CSS utilizează această informație pentru a ajusta balansul de alb al camerei și culoarea blițului, cu scopul de a realiza imagini cât mai apropiate de ceea ce percepe ochiul uman. Datorită CSS, nuanțele de roșu nu vor mai părea portocaliu deschis, iar cele de alb, galben. Camera frontală are 8MP şi permite realizarea de poze portret sau de grup clare și pline de detalii. Declanșarea este ușor de realizat, pur și simplu prin deschiderea și închiderea palmei de două ori în fața camerei.

Huawei P8 este singurul smartphone din lume dotat cu prima cameră în 4 culori (RGBW) de 13 MP, stabilizare optică a imaginii şi un procesor de imagine la nivelul celor din DSLR-uri. Huawei P8 îţi permite să controlezi, în timpul înregistrării video, până la trei telefoane cu sistem de operare Android, astfel încât filmul tău va avea secvenţe din unghiuri diferite. Poţi comanda diferitelor camere ce anume să înregistreze, în timp real. Camera frontală are 8 MP.