"Cultivarea plantelor modificate genetic este o temă pe care ar trebui să o abordăm într-o altă formulă, decât o întrebare pur şi simplu pentru un ministru, respectiv cu cercetarea, cu oamenii din producţie, în aşa fel încât să vedem care este interesul statal, cât ne costă o asemenea decizie şi ce cale trebui să luăm", a răspuns Petre Daea unei întrebări care viza susţinerea sa pentru cultivarea plantelor modificate genetic, în condiţiile în care în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora ar fi "prieten" al OMG-urilor şi al biotehnologiilor. 

Întrebat ce părere are despre Legea Supermarketurilor, în condiţiile în care fostul şef de la Agricultură, Achim Irimescu, spunea că este o lege proastă, ministrul propus al Agriculturii a afirmat că aceasta va trebui aplicată din 2017, dar fără greşeli. 

"Trebuie să o aplicăm încă din 2017 pentru că nimeni nu poată să nu pună în mişcare un act normativ care există. Eu fac o pauză pentru a nu greşi în exprimare: sper ca mintea să mă ţină în stare să nu fac greşeli", a precizat Daea.

În ceea ce priveşte plata la timp a subvenţiilor pentru fermieri, de altfel primul obiectiv al viitorului ministru al Agriculturii, dar şi al predecesorilor, Daea a menţionat că va pune în aplicare "un program aprobat de poporul român şi aşteptat de fermieri". 

"Categoric da, vom plăti la timp subvenţiile. Eu nu vin cu intenţii. Eu vin să pun în aplicare un program aprobat de poporul român şi aşteptat de fermieri, altminteri nu avem ce discuta. Eu nu am venit aici pentru a-mi completa CV-ul şi nu este cazul. Nu am venit pentru ambiţii personale sau orgolii. Am singură misiune: să îmi îndeplinesc ceea ce mi-a încredinţat partidul, o misiune pe care fermierii o aşteaptă. Misiunea se încredinţează şi nu se cere, ea se duce la îndeplinire la timp şi fără echivoc", a adăugat Daea. 

Ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. 

Acesta a fost validat cu 23 de voturi pentru şi 11 împotrivă. 

Ministrul desemnat al Agriculturii a fost audiat în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor şi de Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală din Senatul României. 

Cele două comisii însumează 35 de membri, dintre care 24 sunt deputaţi şi 11 senatori, dar prezenţi au fost doar 10 senatori şi toţi deputaţii. 

În vârstă de 68 de ani, Petre Daea este doctor în agronomie. A absolvit Facultatea de Agronomie Timişoara (1973), specializarea inginer agronom. A absolvit Institutul de Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economie şi Administraţie (1982-1983). 

Daea este membru PSD din 2001. În perioada martie 2002 – iulie 2004 a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, iar până în decembrie 2004 a deţinut şi şefia în acest minister. 

AGERPRES