În pofida faptului ca rata natalităţii in Romania se incadreaza pe un trend descendent, piata autohtona de celule stem se ridica, la momentul actual, la aproximativ 15 milioane de euro, iar Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) estimeaza ca aceasta valoare va creste in 2014.

Numarul familiilor, care au decis sa apeleze la serviciile bancilor membre ARBACS, a crescut de la 5% in 2012, la 6% in 2013. Membrii ARBACS au detinut in 2013 o cota de piata de 70%, procentul urmand sa ajunga la 75% in 2014.

In 2013, numarul de nasteri, la nivel national, a inregistrat o usoara scadere. Astfel, in perioada ianuarie-septembrie a anului trecut, in Romania, s-au nascut aproximativ 145.000 copii, cu 4% mai putini decat in aceeasi perioada a anului 2012.

“Desi rata natalitatii in Romania se afla pe o panta descendenta, in 2013 inregistrandu-se mai putine nasteri decat in 2012, numarul familiilor care au decis sa apeleze la serviciile bancilor membre ARBACS a crescut cu aproximativ un punct procentual, de la 5% in 2012 la 6% in 2013. Numeroasele campanii de informare desfasurate de membrii ARBACS, care au avut ca scop cresterea informarii si accesibilitatii familiilor din Romania la acest serviciu medical, au facut ca recoltarea de celule stem la nastere sa devina un procedeu cunoscut si corect evaluat de catre parinti”, a declarat Dr. Bogdan Ivanescu, presedinte ARBACS.

Cele trei banci membre ARBACS – Biogenis, Cord Blood Center Medical si Stem SURE – au detinut, in 2013, o cota de piata de aproximativ 70%, urmand ca acest procent sa evolueze in 2014 si sa ajunga la circa 75%.

Sangele cordonului ombilical contine celule stem unice, care pot fi recoltate imediat dupa nastere. In ultimii 25 de ani, acest tip de celule a fost folosit in peste 30.000 de transplaturi in intreaga lume, contribuind la tratarea a aproximativ 80 de boli, intalnite atat in cazul adultilor, cat si in cel al copiilor.

Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) este o asociatie non- guvernamentala, non-profit, independenta si apolitica, care a fost infiintata in anul 2012, la initiativa a trei companii de profil: Biogenis, Cord Blood Center Medical si Stem SURE.

Cei trei membri preiau conducerea Asociatiei prin rotatie, la fiecare 6 luni. Actualmente, presedintele ARBACS este dr. Bogdan Ivanescu, care conduce compania Stem SURE.

In 2013, membrii Asociatiei au lansat Codul de Etica profesionala in domeniul celulelor stem, document ce sta la baza desfasurarii activitatii bancilor membre si care are scopul de a le oferi incredere sporita clientilor. ARBACS incurajeaza si sprijina competitia intre bancile familiale de celule stem.